Michael Barnier, az Európai Unió brexitfőtárgyalója úgy látja, nagy az esélye annak, hogy az év végéig nem tudnak a felek áttörést elérni az EU és az Egyesült Királyság válási tárgyalásain - írta a Bloomberg. Barnier szerint komoly előrelépéseket értek el az elmúlt két nap egyeztetésein, amelyen a londoni kormány delegációját David Davis brexitügyi miniszter vezeti. Az utóbbi szerint állati nagyot léptek előre: most már "sokkal jobban értik egymás álláspontját az ügyek technikai részleteivel kapcsolatban".

Kéne egy szám

Az EU 27 tagállama azt várja a brit féltől, hogy két héten elül álljon elő egy ajánlattal azzal kapcsolatban, mennyit lenne hajlandó fizetni a szigetország korábbi vállalásai fejében (lelépési pénz) - tette világossá Barnier. Ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozta Londont. A brexitfanatikus brit politikusok ugyanis, akiknek komoly befolyása van a kormányra úgy vélik: semmit.

Theresa May brit miniszterelnök szeptemberi beszédében egy a kilépést követő, kétéves átmeneti időszakot vázolt fel, amely alatt Nagy-Britannia teljesítené korábbi befizetési kötelezettségeit, így összesen 20 milliárd euró körüli pénz folyhatna be még utoljára a szigetországból a közös kasszába. Az uniós országok azonban többre, úgy 60 milliárdra gondolnak, hiszen a britek korábban azt ígérték, hogy például részt fognak venni a korábbi uniós tisztviselők nyugdíjának fizetésében stb.

A kéthetes határidőt az indokolja, hogy november végén kezdik fogalmazni a decemberi EU-csúcs határozattervezetét. Októberben az uniós vezetők azt ígérték Maynek, hogy ha lesz előrehaladás a tárgyalásokon, akkor decemberben hozzájárulhatnak, hogy a válás mellett az új brit-EU kereskedelmi megállapodásról is elkezdjenek tárgyalni, ami London legfőbb vágya. Az ezzel kapcsolatos javaslatnak azonban be kell kerülnie a záródokumentum tervezetébe. Ha lesz előrehaladás legalább egy lelépésipénz-ajánlat formájában.

Nagy csúszás jöhet

Ha nem sikerül dönteni ebben az ügyben, akkor legközelebb az EU márciusi csúcsán kerülhet terítékre a téma, ám ekkor már csak egy év lesz hátra a brit kilépésig, miközben a válási és a kereskedelmi tárgyalások is rendkívül bonyolultak. Biztosra vehető, hogy a Nagy-Britanniában működő cégek nem várnak tovább: ha nem villan fel a fény a kilépéssel kapcsolatban az alagút végén decemberig, akkor felgyorsítják részleges vagy teljes átköltözésüket a kontinensre.

December rendkívül fontos határidő vagy inkább fordulópont - véli Mij Rahman, az Eurásia Group tanácsadó cég elemzője. Ha addig nincs előrelépés, akkor a feleknek újra kell gondolniuk a teljes tárgyalási folyamatot. Ki kell találniuk, mi az a minimum, amit a visszamaradó egy és negyed évben még elérhetnek.

Észak-ír határ

Külön kérdésként robbant be a brexittel kapcsolatban a médiába az ír-észak-ír határ kérdése a napokban, miután kiszivárgott egy emlékeztető, amely szerint az EU azt akarja, hogy az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország maradjon a vámunió része (amelyből a londoni kormány ki akarja léptetni az országot). Csak így lehet biztosítani az ír társadalom egységét és békéjét.

Ugyanakkor ez lényegében teljesíthetetlen elvárás, ugyanis azzal járna, hogy vámhatár alakulna ki Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi tagországa között, azaz szétszakadna az ország. Ezt a briteknek elfogadhatatlan, már csak azért is, mert a jelenlegi kormány parlamenti többségét egy kicsi unionista párt (DUP) biztosítja koalícióban a torykkal. Davis világossá is tette a sajtótájékoztatón, hogy ez a lehetőség részükről ki van zárva.

A szigetország sajtója az elmúlt napokban azoktól a találgatásoktól volt hangos, amelyek szerint el kellene vagy lehetne halasztani, esetleg teljesen fel is kellene adni a brexitet. Erre válaszul - a kilépéspártiaknak kedveskedve - May azt ígérte, hogy törvényben fogják rögzíteni a válás 2019. márciusi dátumát.

A nyitókép forrása: Thierry Charlier, AFP