A Mariano Rajoy vezette spanyol Néppárt (PP) harminc éve nem látott győzelmet aratott az országot eddig kormányzó szocialista párt felett a hét végi spanyolországi választásokon - jelentette a Bloomberg. A 350 fős parlamentben 186 képviselője lesz a kormánypártnak, a Perez Rubalcaba vezette eddigi kormánypártnak be kell érnie 110 fős frakcióval, ami három évtizede a legrosszabb eredményük. Az országot hét éven át irányító kormányfő, José Luis Rodriguez Zapatero nem indult a szavazáson, hogy népszerűtlensége ne húzza vissza pártját.

Lehetett volna fordítva is

A győztesre sajátos feladat vár: az ország a PP vezetésével lépett be az eurózónába 12 évvel ezelőtt, s most meg kell akadályoznia, hogy a válság elmélyülése nyomán kénytelen legyen elhagyni az övezetet. A PP a 2004-es választások idején simán vezetett a szocialisták előtt, ám három nappal a voksolás előtt terrortámadás ért egy vasúti központot, 192 ember halálát okozva.

Rajoy a baszk szeparatistákat tette felelőssé, ám kiderült, hogy az Al-Kaida követte el a merényletet, és a tévedés a konzervatívok választási győzelmébe került. Négy évvel később, 2008-ban szintén a PP látszott befutónak, de a szavazás előtt elmélyülő válságtól megrémült emberek inkább az ismert kormányfőt választották az ismeretlen helyett.

Átkozott győzelem

Így viszont a válságkezelés első, legkellemetlenebb szakasza, amelyben társadalomnak váratlanul nagy áldozatokat kellett hoznia, a szocialistákra hárult. Ebbe buktak bele: a PP négy évvel ezelőtt 10,3 millió szavazatot kapott, míg most 10,8 milliót, a szocialista pártra viszont az akkori 11,3 millió helyett most csak hétmillióan szavaztak.

Az új kormánynak hétszázalékos költségvetési hiánnyal, 23 százalékos munkanélküliségi rátával, ezen belül a fiatalok körében 50 százalékos munkanélküliséggel és a tízéves kötvényeknél a tartósan fenntarthatatlan hét százalékot közelítő hozammal kell szembe néznie. Ráadásul az alkotmány rendelkezései miatt csak szűk egy hónap múlva léphet hivatalba, miközben a válság Európában gyors ütemben tovább mélyülhet.

Nem lesz semmi baj

Rajoy gyakorlatilag az amerikai filmek varázslatával próbálta megnyerni a választást: azt mondta a bércsökkentésektől, elbocsátásoktól, nyugdíjbefagyasztásoktól "vérző" választóknak, hogy "nem lesz semmi baj". Más szóval folytatni fogják ugyan a válságkezelést, de egyben munkahelyeket teremtenek és megkönnyítik a vállalkozások helyzetét. Konkrét tervekről nem beszélt.

A költségvetési hiányt jövőre a GDP 4,4 százalékára akarják leszorítani és be akarják fejezni a bankok átalakítását - értsd az összeomló ingatlanpiac miatt súlyos bajokkal küszködő szövetkezetet összeolvasztását. A választás előtt a kormányzati intézetek folyosóin olyan hírek terjedtek, hogy a legnagyobb bankokat fel kell tőkésíteni. A kormánynak emellett le kell törnie a tartományok költekezését - a PP 17 ilyen önkormányzatból 11-et vezet.

A pusztító erők mozgásban vannak

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az új kormánynak alig van mozgástere. Rajoynak nincs más lehetősége, mint egy újabb brutális reformcsomag bejelentése, mert csak ezzel tudja meggyőzni nemzetközi partnereit és a piacokat, hogy Spanyolország nem lép a görög vagy az olasz útra - mondja José Antonio Sanahuja, a madridi Complutense Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzora.

Olyan erők vannak mozgásban, amelyek bármelyik kormányfő személyiségén vagy érdekcsoport akaratán átgázolnak - hangsúlyozza Marc Chandler, a New York-i Brown Brothers Harriman & Co. tanácsadó cég devizapiaci stratégája. A gazdaságok gyorsabban zuhannak össze, mint amilyen tempóban, az ezt megakadályozni hivatott mentőcsomagok megszületnek.