Történelmi csúcsra, 134 milliárd forintra emelkedett március végére a közintézmények lejárt tartozása, a tartozásállomány növekedése aggasztóan gyors:

egy hónap alatt 20,7 milliárd forinttal, december óta pedig 68 milliárd forinttal nőtt forinttal nőtt a kifizetetlen és lejárt adósság, vagyis szűk három hónap alatt az összeg megduplázódott

- derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.

Az 559 költségvetési intézményből 285-nek van tartozása.

A 134 milliárd forint tartozásból 129 milliárdot a Belügyminisztérium intézményei halmoztak fel, a nagy adós területek 

mind a Pintér Sándor vezette tárcához tartoznak.

  • Március végén az egészségügyi tartozások már 90 milliárd forintra rúgtak, vagyis a teljes adósságállomány 70 százaléka a kórházaknál és a rendelőknél jelentkezett. A kormány a nyár közepéig 104 milliárd forint tartozást rendezni az egészségügyben, ami azért lehetséges, mert a 90 milliárdos tartozásba nem számítják bele az alapítványi fenntartású egyetemi klinikák adósságát, mondván azok már nem közintézmények.
  • A közoktatásnál nagyobb falat a rendőrség, illetve a büntetés-végrehajtási intézmények tartozása. A két szervezet külön-külön 17-17 milliárd forintos kifizetetlen számlát tologat maga előtt, vagyis a kórházak konszolidálása mellett a rendvédelmi szervek adósságrendezésre is hamarosan forrást kell kerítenie a kormánynak. 
  • Visszatérően tartósan adósságokkal működnek a kormányhivatalok. A MÁK adatai szerint március végén a szakhatósági ellenőrzési és a törvényességi ellenőrzésekért is felelős kormányhivatalok lejárt kifizetetlen adóssága 1,8 milliárd forint volt. A 20 megyei és fővárosi hivatalból 17-nek volt kisebb nagyobb adóssága az első negyedév végén. 

 A MÁK adatai szerint a 134 milliárd forintból

  • mindössze a 1,3 milliárd az állammal szembeni adó-, és járuléktartozás
  • 22 milliárd a közüzemi adósság
  • 85 milliárdra rúgnak a kifizetetlen árú-, és szolgáltatási számlák míg, 
  • s további 21 milliárdot "egyéb" tartozásként tüntetett fel az államkincstár.

A probléma mélységét jelzi, hogy 51 milliárd forint már most hatvan napon túl lejárt kifizetetlen számlát takar - írja a népszava.hu.