szlovák törvényi előírások szerint a miniszterelnöknek személyesen kell megbíznia a helyettesét, ám, hogy erre mikor és hogyan kerül sor, egyelőre nem tudni.

Korábban ugyan megjelentek olyan információk, miszerint  Robert Fico a műtéte után eszméleténél volt és kommunikált, később azonban több sajtóértesülés cáfolta ezt, azzal, hogy a miniszterelnök állapota továbbra is súlyos.

A szlovák miniszterelnök átmeneti helyettese minden bizonnyal Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes lesz, mivel ő az egyetlen alelnök, aki a Smer jelöltje - írja a parameter.sk.

A törvény szerint ha a kormányfő nem tudja ellátni a feladatát, akkor valamelyik helyettesének kell átvenni tőle a feladatokat. A jelenlegi Smer-SD - Hlas - SNS alkotta  kormánykoalícióban mindegyik párt ad egy-egy helyettest.

Robert Fico akár a kórházi ágyáról is felhatalmazhatja a miniszterelnök-helyettest, amennyiben erre képes lesz.

Ahogy az Economx is beszámolt róla: Robert Ficót szerdán a kihelyezett kormányülés után érte találat Nyitrabányán (Handlova), amikor a kultúrház előtt gyülekező emberekhez lépett. A szlovák kormányfőt mentőhelikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, ahol a műtétje négy órán át tartott.

Szlovákiában 2016-ban röviddel a parlamenti választások után Robert Fico váratlanul szívműtéten esett át, de akkor csupán három napot töltött kórházban.