Elérte a szigorúbb uniós szabályokat jelentő felhasználói küszöbértéket a Temu. Erre tekintettel az Uniós fogyasztóvédelmi hatóságok egy csoportja közös panaszt nyújtottak be az óriás online piactérrel szemben.

A levélben azzal vádolják a vállalatot, hogy az megsértette a Uniós digitális szolgáltatások működéséről szóló törvényét (DSA). Ha ez beigazolást nyer, úgy a kiszabható büntetés az anyavállalat éves piaci forgalmának a 6 százalékát is elérheti.

A 18 tagú fogyasztóvédelmi érdekérvényesítő csoport, az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) arra szólította fel panaszában az Európai Bizottságot, hogy mihamarabb nyilvánítsa óriásplatformnak, azaz VLOP-nak a Temut, mivel elérte, sőt, túl is lépte azt a küszöbértéket, amely felett szigorúbb keretek közé kell egy szolgáltatót vagy piacteret szorítani az Európai Unióban – írja a HWSW.

Emellett a BEUC 17 tagszervezete nyújtott be panaszt az illetékes nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságokhoz, azzal vádolva a Temut, hogy megsértette a DSA rendeletet.

A panasz szerint a kereskedő számos követelménynek nem tesz eleget: nem kínál alapvető információkat a platformján található eladókról, valamint arról sem, hogy megfelelnek-e a termékeik az uniós termékbiztonsági követelményeknek.

Ezen felül arról sem található információ a platformon, hogy mi alapján ajánl az algoritmus termékeket.

A Temu európai felhasználóbázisa a legfrissebb adatok alapján meghaladta a 75 milliót.

Ázsia mindent visz, kínlódnak a magyar webshopok

Elfogyni látszik a belföldi e-kereskedelem lendülete, miközben a kínai Temu, a Shein vagy éppen a török Trendyol egyre inkább leuralja a piacot.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→