Nikhil Mansharamani az egyik olyan indiai fejvadászcég, amely szerbiai álláshirdetésekkel is foglalkozik, azt mondta a szerb sajtóban, hogy idén körülbelül ezer indiai munkavállaló érkezésére kell számítani Szerbiában. Ők nagyrészt építkezéseken és a mezőgazdaságban fogak dolgozni - tudósított a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Az indiaiak szerbiai munkavállalása egyszerű folyamat. A munkáltatótól érkezik a felkérés, mire az állásközvetítők meghallgatásokat szerveznek a jelentkezőknek. Így a munkaadó láthatja őket, majd elküldi a szükséges dokumentációt Szerbiából és megkezdődhet a vízumigénylési folyamat. Amikor elkészül a vízum, már csak egy repülőjegyet kell venni, és amikor Szerbiába ér a munkavállaló, a munkáltatónak kötelessége beadnia a tartózkodási engedélyéhez szükséges kérelmet.

Ez a folyamat körülbelül két hónap alatt lezajlik, a munkáltatónak mintegy 800 eurójába (290 ezer forint) kerül, hogy munkást hozzon Szerbiába Indiából, a minimálbér pedig 300 vagy 322 euró.

A Szerbiai Munkaadók Uniójának tiszteletbeli elnöke, Nebojša Atanacković azt mondja, akkor jelent meg a külföldi munkavállalók iránti kereslet, amikor elkezdődött Szerbia kiürülése, amit az elöregedés mellett a kivándorlás okozott.

Atanacković arról is beszélt, hogy létezik egy procedúra, amit be kell tartani ahhoz, hogy külföldi munkaerőt tudjon beszállítani egy munkáltató, ezt a folyamatot viszont csak akkor lehet elkezdeni, amikor a munkaközvetítéssel foglalkozó intézetek megállapítják, hogy nincs megfelelő hazai munkaerő. Akkor adják ki az engedélyt arra, hogy külföldieket foglalkoztassanak. Szerinte kellene egy ellenőrzési mechanizmus, ami biztosítaná, hogy csak akkor lehessen külföldi munkaerőt toborozni, ha a munkaadó nem talál hazait.