Tíz év után újraindult a traktorgyártás Romániában - adta hírül a Maszol. A szászrégeni IRUM állítja elő a száz százalékban hazai tervezésű és kivitelezésű, Tagro nevű modell. A járművet a mezőgazdasági és erdészeti gépek szászrégeni kutatóközpontjában (IFOR) fejlesztették ki.

Az intézményt az IRUM főrészvényese, a Maviprod-csoport hozta létre 2,65 millió eurós befektetéssel, és jelenleg 50 mérnököt foglalkoztat. A Tagro kifejlesztésére négymillió eurót költött a cégcsoport. A traktorban van rádiós vezérlés és a klímaberendezés is. Bemutatása előtt Olaszországban és Romániában tesztelték.

A Tagro kezdő ára 34,5 ezer euró. Sorozatgyártását 2019 áprilisában kezdik el, a tervek szerint jövőre 200, 2020-ban 300 darabot, hosszabb távon évi 500 darabot gyártanak belőle. A gyár fő célpiaca Magyarország, de Ukrajnába és Bulgáriába is szállíthatnak a román traktorból.

Nagy hagyomány

Az IRUM vállalatot 1953-ban alapították, majd 1999-ben privatizálták. Azóta fontos része a román gépiparnak: mezőgazdasági gépeket, alkatrészeket gyárt. A cég tavalyi teljes forgalma elérte a 20,5 millió eurót.

Romániában a második világháború idején kezdtek el traktorokat gyártani - derül ki a Wikipédia szócikkéből. Az UTB traktorgyár 1980-ban a világ hatodik legnagyobb ilyen profilú cége volt volt, 39 különböző típus 300 változatát állították elő, évente több mint 62 ezret.

A termelés 1990-ben a termelés 50 ezer darab volt, a járművek 40 százalékát Iránba exportálták. Törökországban és Pakisztánban licenc alapján gyártották a román traktorokat. A rendszerváltás után az UTB nem tudott lépést tartani a külföldi versenytársakkal.Több privatizációs kísérletet is tettek - az olasz Landini és az indiai Mahindra is érdeklődött a cég iránt, de végül elálltak a vásárlástól. Így 2007-ben megszűnt a gyár.

A fotó forrása: IRUM