Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Elvira Nabiullinát, gazdasági tanácsadóját jelöli a jegybank elnöki posztjára. Mint jelöltjével és a jelenlegi bankelnökkel, Szergej Ignatyevvel tartott tanácskozásán kifejtette, a jegybank nemcsak egy bank, hanem elsősorban a pénzügyi rendszer szabályozója és az állam makrogazdasági politikájának legfontosabb intézménye - idézte a RIA Novosztyi hírügynökség. Kiemelte, hogy éppen ezért gazdasági tanácsadója, aki korábban gazdaságfejlesztési miniszter volt, a lehető legjobb jelölt a vezetésére.

Ignatyev megbízatása csak június 23-án jár le, de a törvények értelmében az államfő három hónappal ez előtt köteles javaslatot tenni utódja személyére a parlament alsóházának, a dumának, amely négy évre megválasztja azt.

Az elemzők úgy látják, hogy a kinevezés pozitívan hathat a gazdasági növekedésre, a kormány és a jegybank kapcsolatára, viszont negatív az infláció féken tartásának eddig prioritást élvező politikája szempontjából és gyengítheti a rubel árfolyamát. Mindenesetre eddig a bejelentés dacára az orosz valuta tartja az árfolyamát.

A kormány már régóta nyomás alatt tartja a jegybankot a monetáris politika lazítását, a kamatok csökkentését követelve, s Nabiullina várhatóan kész ennek végrehajtására. Az első nő, aki ezt a posztot be fogja tölteni, eddig csak a kormányoldalról foglalkozott monetáris politikával - 2007-2012-ben Putyin gazdaságfejlesztési minisztere volt, amiről azért mondott le, hogy elnökké választása után követhesse a Kremlbe, mint tanácsadója. A leendő bank-elnöknő közölte, hogy felkéri tanácsadójának elődjét, aki több mint tíz éven át vezette az orosz jegybankot, s akit a Global Finance Magazin tavaly Európa legjobb jegybank elnökének minősített.

A Bloomberg Nabiullina kinevezését ahhoz hasonlította, ahogy Orbán Viktor Matolcsy Györgyöt, gazdasági miniszterét jelölte a magyar jegybank élére, amire a monetáris politika irányával kapcsolatos aggodalmak kilenc hónapos mélypontra nyomták le a forint árfolyamát. (A két eset között van némi áthallás, ám a szakmai oldalát tekintve kirajzolódik némi különbség is, ami minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy a piac nem fogadta katasztrófaként a kinevezést - a szerk.)