A sikeres fúrás a MOL és az O&GD közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán a MOL 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában.

A közös munka eredményeként új, eddig ismeretlen kőolajlelőhelyet fedeztek fel Tura közelében, ahol elkezdődött a próbatermelés. Az új lelőhelyről jelenleg körülbelül napi 1000 hordó kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel.

Az úgynevezett Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a MOL a Dány terület felett rendelkezik. A MOL jelentős sikert ért el itt 2022-ben: a felfedezett olajmezőn található Vecsés-2 kút mára a MOL egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, de a 2016 óta sikeresen termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

Az O&GD három (Mogyoród, Nagykáta és Ócsa) kutatási koncessziót nyert el korábban, amelyekben hatósági jóváhagyásokat követően a MOL 2023 nyarán szerzett 49 százalékos részesedést. A partnerség a szakmai együttműködésre és a tudásmegosztásra épül: a felek közösen határozták meg a fúrásra kész célpontokat, a költségeket és kockázatokat is közösen vállalták. A turai munkálatok operátora az O&GD, vagyis ők felelnek a projekt végrehajtásáért, míg a MOL aktív partneri szerepet vállal a döntésekben való részvételen keresztül.

A Tura-D-3 nevű kutat tavaly nyáron kezdték fúrni és 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre. A kút jelenleg naponta körülbelül 1000 hordó kőolajat ad, az O&GD és a MOL az 51-49 százalék tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen. 

Ez a MOL számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a MOL-csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 százaléka és a MOL magyarországi kőolajtermelésének 5 százaléka.

„Nagyon büszke vagyok a MOL Magyarország Kutatás-Termelés csapatára, amely fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy minél több szénhidrogénhez jusson az ország hazai forrásból. Nekünk különösen fontos, hogy megragadjuk a lehetőségeket, növeljük a hazai kitermelési volument és csökkentsük Magyarország import-kiszolgáltatottságát. A turai találat egy hatékony szakmai együttműködés eredménye: örömünkre szolgál, hogy az O&GD-vel közös kutatásunk ilyen gyorsan sikerre vezetett” – mondta dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

A MOL Magyarország ambiciózus beruházási tervekkel rendelkezik a Kutatás-Termelésben, az elkövetkező öt évben százmilliárd forintos nagyságrendű összeget tervez beruházni Magyarországon a kőolaj- és földgázkitermelésbe. Ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Megtörtént a bejelentés: nagybevásárlást tartott a Mol

A Mol és a Waberer's a tranzakcióval egy időben stratégiai együttműködési megállapodást is kötött egymással.