Alaposan rácáfoltak az óvatos elemzői várakozásokra az amerikai tőzsdén szereplő legnagyobb vállalatok. Sok szakértő számított visszaesésre, ezt azonban eddig nem nagyon látjuk a negyedéves gyorsjelentésekben.

Úgy fogynak az üdítők, mintha nem lenne holnap

11,3 milliárd dollár bevételt ért el a Coca–Cola az elmúlt negyedévben. Az üdítőitalokat gyártó cég éves alapon 3 százalékkal tudta növelni bevételeit, így adózás után összesen 3,2 milliárd dollár nyereséget termelt, ami részvényenként 0,74 dollárnak felel meg.

A vállalat 1 százalékkal tudta növelni az eladott üdítők mennyiségét, mely főleg a fejlődő országoknak köszönhető. A gyorsjelentés alapján Brazíliában, a Fülöp–szigeteken, valamint Nigériában nőttek legnagyobb mértékben az eladások.

Ami a termékeket illeti, a szénsavas üdítők és gyümölcslevek eladásai 2 százalékkal nőttek éves alapon, míg az ásványvizek, sportitalok és teák mennyisége valamelyest csökkent.

A Coca–Cola a gyorsjelentés alapján jelenleg több, mint 10 milliárd dollárnyi készpénzen ül, amin a magas kamatkörnyezetnek köszönhetően szintén jól keresett: a bevételként elkönyvelt kamatok 246 millió dollárral járultak hozzá a cég bevételeihez, ami 46 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Nagyot kaszált a McDonald’s

Keddi gyorsjelentése alapján két százalékkal tudta növelni az eladásait a népszerű gyorsétteremlánc. Az vállalat összbevétele így több, mint 6 milliárd dollárra rúgott az év első 3 hónapjában, amin 1,9 milliárd dollár nyereséget tudott realizálni, ez részvényenként 2,66 dollárnak felel meg.

A cég ügyvezetője, Chris Kempczinski elégedetten értékelte a pénzügyi adatokat, kiemelve, hogy a McDonald’s az elmúlt 13 negyedév mindegyikében növelni tudta az eladásait, ami az elmúlt négy évben összesen 30 százalékos növekedésnek felel meg.

Sokan vették a testsúlycsökkentő gyógyszereket

26 százalékkal növelte bevételeit az elmúlt évhez képest az Eli Lilly gyógyszergyártó cég. A vállalat eredményeit a legújabb fogyókúrás gyógyszereik, a Mounjaro, valamint a Zepbound tornázta fel ilyen mértékben.

Az Eli Lilly a negyedévet 8,8 milliárd dolláros árbevétellel zárta, amin 2,3 milliárd dollár nyereséget realizálhatott, ez részvényenként 2,48 dollárt jelent. Az erős negyedévet követően a cég megemelte az éves árbevételre vonatkozó várakozásait 2 milliárd dollárral, így részvényenként 13,05 és 13,55 dollár közötti nyereséggel kalkulál az idei évre.

Javított a PayPal

Bevételeit 9 százalékkal, részvényenkénti nyereségét pedig 18 százalékkal tudta növelni éves alapon a PayPal. A fintech cég 7,7 milliárd dollár árbevételen 888 millió dolláros adózás utáni eredményt produkált az elmúlt három hónapban.

A cég részvényesei örülhetnek a javuló tendenciának, az elmúlt években ugyanis nagyon gyengén teljesítettek a papírok: az elmúlt öt évben 40 százalékot veszítettek az értékükből.

Még mindig sláger a bitcoin

Nem tud leállni a MicroStrategy: A bitcoin holdinggá avanzsáló vállalat az elmúlt negyedévben több, mint 25 ezer bitcoint vásárolt fel, így már összesen 214,4 ezer darabbal rendelkezik. A legnépszerűbb kriptovalutához a cég átlagosan 35180 dolláros árfolyamon jutott hozzá az elmúlt években, így a mostani 61 ezer dolláros árhoz viszonyítva elméletben 73 százalékos árfolyamnyereséget könyvelhet el.

A vállalat valós bevételei azonban éves alapon 5 százalékkal csökkentek, összesen 115 millió dollárt tettek ki.

Este jön az Amazon

A gyorsjelentéseket a keddi tőzsdezárás után az Amazon és a Starbucks folytatja, míg a hét további menetrendjéről korábbi cikkünkben olvashatnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!