Csökkent a Mercedes-Benz Group német járműgyártó negyedéves profitja és bevétele éves összevetésben a kiszállított járművek számának visszaesése miatt. A cég keddi közleménye szerint az adózott eredménye 25 százalékkal, 3,03 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 4,01 milliárd euróról.

A kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) 3,9 milliárd euróra esett az egy évvel korábbi 5,5 milliárd euróról. A bevétel 4,4 százalékkal, 35,87 milliárd euróra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 37,52 milliárd euróhoz képest.

Az értékesített személygépkocsik száma az első negyedévben 8 százalékkal, 463 ezerre esett vissza az egy ével korábbihoz képest. Ezen belül az elektromos járművek értékesítése 2 százalékkal, 90 200-ra mérséklődött.

A Volkswagen működési eredménye 20 százalékkal esett

A Volkswagen AG működési nyeresége és bevétele csökkent az első negyedévben, miközben visszaestek autóeladásai. A cég kedden arról jelentett, hogy az üzemi eredménye 20 százalékkal, 4,59 milliárd euróra csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbi 5,75 milliárd euróról. Az üzemi haszonkulcs 7,5 százalékról 6,1 százalékra csökkent.

A Volkswagen AG negyedéves adózott eredménye 22 százalékkal, 3,71 milliárd euróra süllyedt, bevétele pedig 76,2 milliárd euróról 75,46 milliárd euróra csökkent.

A március végével záródott három hónapban a Volkswagen 2,1 millió járművet adott el, 2 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben az eladások 2 százalékkal nőttek, Latin-Amerikában 19 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor Észak-Amerikában 10 százalékkal, Európában és másutt pedig 5 százalékkal csökkentek.

A VW továbbra is 5 százalékos bevételnövekedést vár az  évre, az üzemi haszonkulcsot pedig 7-7,5 százalékra teszi. A Volkswagen-csoporthoz a Volkswagen, a Seat, a Skoda, az Audi, a Lamborghini, a Bentley és a Porsche márka tartozik.