A mostani az eurócsoport első tanácskozása azóta, hogy az Európai Bizottság október végén eddig példátlan módon visszautasította az olasz büdzsétervezetet, s november 13-ig adott időt annak módosítására, hogy megfeleljen a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

Bennfentes források szerint több résztvevő is a jelenlegi álláspont felülvizsgálatára, válaszadásra, valamint a szabályok betartására szólította fel Giovanni Tria olasz pénzügyminisztert.

"Nagyon remélem, hogy az olasz kormány elfogadja a neki nyújtott kezet. Erősen hiszek a párbeszéd erejében, ez a kompromisszum megfelelő útja" - hangsúlyozta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy osztják a brüsszeli testület értékelését.

"Az Európai Bizottság tanácsa barátságos javaslat" - emelte ki Olaf Scholz német pénzügyminiszter.

Holland kollégája, Wopke Hoekstra támogatásáról biztosította a bizottsági eljárást, azonban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni annak várható kimeneteléről. "Párbeszéd folyik a felek között. Visszautasították az olasz költségvetést, most Olaszországon a sor, hogy válaszoljon".

Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter élesebben fogalmazott, és figyelmeztetett, hogy az olasz lépések akadályozhatják az eurózóna fontos reformját. "Vannak, akik ellenzik a mélyebb integrációt, és ez a tábor boldogan használná fel a helyzetet a stratégiánk megtorpedózására".

Mário Centeno, az eurócsoport portugál elnöke reményét fejezte ki, hogy a római kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy összhangba hozza a tervezetet az uniós előírásokkal.

Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos rámutatott, hogy a bizottság a közös szabályok szerint jár el, számos tagországi szakminiszter elvárásának megfelelően. Elmondta ugyanakkor, hogy még nem hoztak döntést az ügyben.
Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e valamifajta kompromisszum Brüsszel és Róma között, Moscovici azt válaszolta, hogy "nem, ugyanis nincs szó tárgyalásokról". "A szabályok szabályok".

Tria kijelentette, hogy válaszolni fognak a határidőig, de annak tartalmáról nem árult részleteket. Kiemelte, hogy a szabályok lehetővé teszik a célszámoktól való eltérést, és országa esetében ennek mértéke nem is olyan nagy.

Az olasz kormány korábban kizárta a korrekció lehetőségét.

Uniós tisztségviselők arról számoltak be, hogy amennyiben nem történik korrekció, akkor a bizottság a vártnál korábban, november 21-én túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet Olaszország ellen. Amennyiben ezt jóváhagyják a tagállamok pénzügyminiszterei decemberben, akkor adott esetben pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak majd. A büntetés összege elméletileg akár a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát is elérhetné, ez 3,4 milliárd euró.

Az alapvető probléma, hogy az új olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, ráadásul el akarja hagyni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatot.
Bármi is legyen a politikai huzavona eredménye, szakértők szerint a helyzet fokozza a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.