Tavaly októberben mutatta be Németország azt az új stratégiát, amelynek célja, hogy legálissá tegye az országban a kannabisz fogyasztását és termesztését is, rekreációs céllal. Ez azt jelenti, hogy

a 18 év feletti németek 20-30 gramm marihuánát tarthatnának saját fogyasztásra. A növényt az engedéllyel rendelkező üzletekben árusítanák.

Az Európai Unióban ezzel Németország lenne a legmegengedőbb a marihuána fogyasztókkal.

Kampányígéret volt a fű legalizálása

A német kormánykoalícióban a zöldek és a liberálisok már a választási kampányban ígéretet tettek arra, hogy legalizálják a marihuána teljes értékláncát, vagyis a fogyasztás mellett a termesztést és a feldolgozást is, belső piacot teremtve a használóknak.

A német kormány hamarosan tárgyalásokat kezdeményez az Európai Bizottsággal, mivel olyan törvényt szeretnének, amely összehangban van az uniós joggal.

Brüsszel keresztülhúzhatja a Berlin terveit.

Csak egészségügyi indokkal szívhatnak az európaiak

Az Európai Unióban tilos a marihuána rekreációs célú fogyasztása, ráadásul a schengeni övezetben a kábítószer-csempészek tevékenységét is megkönnyítené a német szabadság.

Brüsszel egyelőre nem foglalt állást a berlini tervekkel kapcsolatban, ám erre hamarosan sor kerül, mivel Németország várhatóan még az év első felében hivatalos párbeszédet kezdeményezhet az EU-val a fű legalizálásáról.

Ha zöldutat kapna a német kannabisz szabadság, azzal más tagállamok számára is precedenst teremtene az Európai Bizottság – írja a Politico. A lap szerint a globális marihuánaliberalizáció is nyomást gyakorol a az EU-s szigorra.

Az ellenzők arra hivatkoznak, hogy a drogfüggők közel fele marihuánát is fogyaszt, vagy arra szokott rá elsőként, ami végül a komolyabb szerek használatához vezetett. A tervezet támogatói pedig a feketepiac visszaszorulását és az alkalmi fogyasztás alacsony egészségügyi kockázatait és kedvező élettani hatásait említik.

Hollandia szigorúbb

A fű liberalizációjáról is híressé vált Hollandia sokkal szigorúbb szabályokat alkalmaz, mint a Németországban tervezett liberalizáció. A termesztés alapvetően nem legális, a házi termesztés tiltott. Ezzel szemben a németek a termesztést is szabaddá tennék, korlátozott területen és a tervek szerint szabályozottabb keretek között.

Míg Hollandiában a kijelölt helyeken vásárolható és fogyasztható a szer, addig ilyen korlátozások egyelőre nem láthatók a német koncepcióban.

Berlin új drogpolitikája ugyanakkor nemcsak az unióban ütközhet falakba, a felmérések szerint ugyanis a németek többsége továbbra sem támogatja a szabad marihuánafogyasztást.