A legnagyobb német energetikai kutatóintézet, a Fraunhofer ISE adatai szerint az idei nyáron minden hónapban meglepően magas termelési adatokat rögzítettek a napelemes rendszerektől. Az intézet energiadiagramjai júniusban és júliusban is több mint 8 terawattórát (TWh), augusztusban pedig 7,6 TWh-át mértek. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy szeptember közepén megdőlt az eddigi éves napelemes hálózatrta termelési csúcs - íta meg a PV Magazine.

Az 50,8 TWh több is lesz, de a két évvel ezelőtti rekord (50,1 TWh) már megdőlt. Ennek okai között biztosan ott van az idei, sok napsütéses óra, ám az is, hogy tavaly év végén, hosszú politikai csatározás végén a kormány elengedte a napelemes kapacitásbővítéseket gúzsba kötő regulákat, és az év végén már 58 GW felé ugrott (az addig 51 GW körül "várakozó") termelési méret. A mért mennyiség csak az a része a napelemes termelésnek, amely a hálózaton termelési erőként megjelent.

A hálózatra leadott árammennyiség pedig úgy helyezhető el a német energiamixben, hogy ez már megközelíti az 54 TWh-t produkálló kőszén teljes tavalyi évi áramtermelő képességét, de már a nukláeris potenciál (69 TWh) sincs túl messze.

Az edddigi rekorder évet, 2019-et alapul véve feltételezhető, hogy év végéig még további 4,5-5 TWh árammenyiség kinyerhető a napelemes rendszerekből. Jövőre is van már indukáló erő a rekorddöntéshez: a telepítési kedvet szinte biztosan felfelé hajtja majd az a napokban bejelentett jogszabályi változás, amely az áfa és az adózás ügyében tett óriási kedvezményt a háztáji napelemes rendszerekbe beruházóknak.