A Moody's Investors Services kezdeményezte az USA (legjobbnak kategóriának számító) "Aaa" szuverén adósbesorolásának esetleges leminősítésével járó felülvizsgálatát - áll a hitelminősítő honlapján megjelent közleményben.

A lépést azzal indokolták, hogy az adósságplafon megemelésére nem kerül sor időben (a határidő augusztus 2-a, ám a törvényt július 22-ig kellene megszavazni), így előállhat az a helyzet, hogy a pénzügyminisztérium nem tud helyt állni az adósságszolgálatnak azaz csúszhat vagy elmaradhat a kötvények kamat- és tőketörlesztése. Így csekély, ám egyre növekvő kockázatot képvisel a rövid távú (átmeneti) technikai csőd beállta.

Ezzel párhuzamosan szintén potenciális leminősítéshez vezető felülvizsgálat alá helyezték az amerikai kormányzathoz szorosan kötődő pénzügyi intézmények (Fannie Mae, Freddie Mac, a szövetségi ingatlanhitelező- és mezőgazdasági hitelező bankok), illetve az állam által garantált vagy fedezetként elfogadott kötvények és jelzáloglevek besorolását is.

A Moody's a technikai csőd beálltának veszélyét ugyan az indoklás szerint egyelőre elenyészőnek tartja, de immár nem kizárhatónak.

A két nagy társával együtt korábban lemaradóként és piackövetőként kritizált hitelminősítő az utóbbi időben igen aktivista módon próbál hatni (kevésbé eufemisztikusan fogalmazva nyomást gyakorolni) a világgazdaságra és egyes országok gazdaság- és fiskális politikájára. Jól mutatja ezt a Moody's közleményének azon passzusa is, hogy amennyiben - a korábbi esetekhez hasonlóan - sikerül megemelni az adósságplafont és ezáltal elkerülni a technikai csődöt, az Aaa besorolást "valószínűleg" megerősítenék. A minősítés helyben hagyásával járó stabil kilátások fenntartásához azonban a Moody's feltételül szabja, hogy az adósságplafon megemeléséhez vezető megállapodás olyan hiánypálya felvázolását tartalmazza, amely a GDP-arányos államháztartási hiány stabilizálódásához, majd az elkövetkező években folyamatos csökkenéséhez vezet.

A Moody's egyébiránt már június másodikán jelezte, hogy július közepén kezdeményezheti az USA besorolásának felülvizsgálatát, amennyiben nem tapasztal értelmes és érdemleges előrehaladást az adósságplafon megemeléséről folytatott tárgyalások kapcsán.