A prágai tömegközlekedést irányító hatóságok különleges bioérzékelő és levegőgyűjtő rendszereket akar telepíteni a járművein és a metróban, amelyek képesek jelezni, ha a vírus megjelenik a levegőben - adta hírül a Radió Praha. Áprilisban 500 mintát igyekeznek begyűjteni a buszok és villamosok belső felületeiről, illetve a metróállomásokról, hogy kiderítsék a módszer hatékonyságát. A munkában részt vesznek a cseh tudományos akadémia kutatói, eredmények júniusra várhatók.

Eközben nem lanyhul a hagyományos védekezés sem. A rendőrség kőkeményen lép fel azokkal szemben, akik a cseh főváros utcáin és terein a napsütésnek örvendve gyülekeznek. A hatóság több helyen is "razziázott", röpködtek a bírságok azokkal szemben, akik a kerületek elhagyásának tilalmát megszegték.

Március utolsó napjaiban két hónap óta először tízezer alá csökkent a napi új fertőzöttek száma Csehországban. Volt olyan nap, amikor az egy héttel korábbihoz képest több mint 25 százalékos csökkenést tapasztaltak. Az országban a fertőzési mutató, amely jelzi, hogy egy ember hány továbbinak adja át a vírust, 0,85, azaz 100 ember további 85-öt fertőzhet meg. Ezt a mutatót néhány tizedre kell levinni ahhoz, hogy feltűnjön az alagút végén a járvány végét lejő zöld fény.