A tárgyalásokon az egyik központi téma lehet az athéni kormány által elérni kívánt könnyítés. Korábbi lapértesülések szerint Antonisz Szamarasz miniszterelnök azt fogja kérni Angela Merkel kancellártól, hogy két év helyett engedjenek négy évet a 11,5 milliárd eurós, a GDP öt százalékának megfelelő takarékossági program megvalósítására, továbbá adjanak négy év haladékot az eddig felvett hitelek törlesztésének megkezdésére.

A német kormányszóvivő azonban kijelentette, hogy Görögországnak tartania kell magát az eredeti megállapodás feltételeihez, hogy igényt tarthasson további támogatásra. Ugyanezt hangsúlyozta egy pénteki sajtótájékoztatón Michael Fuchs, a német alsóház kormánypárti frakciójának helyettes vezetője.

Az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsának egyik német tagja szerint Görögországnak továbbra is az euróövezetben a helye. Jörg Asmussen a Berliner Zeitung című lap szerint hozzátette ugyanakkor: Görögország kiválása kezelhető lenne, ami azonban igen költséges és a munkanélküliség emelkedésével járna Európában.