Az első negyedévben a felülvizsgált adatok szerint még 2 százalékkal bővült a GDP. A lassulás elsősorban annak tulajdonítható, hogy csökkent a fogyasztás és a beruházások növekedési üteme.

Féléves költségvetési áttekintésében a Fehér Ház költségvetési és irányítási irodája (OMB) az idei évre várt gazdasági növekedés ütemét 2,3 százalékra mérsékelte, míg februárban még 2,7 százalékra számított. Jövőre 2,7 százalékot vár a Fehér Ház a korábbi 3 százalék helyett. A 2014 és 2018 közötti időszakra átlagosan évi 2,5 százalékos gyarapodást jósol az OMB, ami gyakorlatilag megfelel a korábbi prognózisoknak.

Dacára a szerényebb növekedési várakozásoknak a Fehér Ház arra számít, hogy a munkanélküliség fokozatosan csökkenni fog. A mostani előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta idén 8, jövőre pedig 7,7 százalékra mérséklődik, ami sokkal kedvezőbb a februárban jósolt 8,9, illetve 8,6 százalékos rátánál.

Kedvezőbben alakulhat a költségvetés is. Az októbertől szeptemberig tartó költségvetési évre 1211 milliárd dolláros hiányra számít az OMB, ami 116 milliárd dollárral kedvezőbb a februárban várt 1327 milliárdnál. Az 1211 milliárd dolláros hiány a GDP 7,8 százalékának felel meg. Ez már a negyedik év lesz, amikor a deficit meghaladja az 1000 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államokban november 6-án tartanak elnökválasztást, amelynek kimenetelét nagyban meghatározza majd, hogy mennyire érzékelhető a gazdasági helyzet javulása.