Kétszer annyi embert ölt meg a koronavírus, mint az influenza az Egyesült Államokban 2023 első felében.

SZÁM SZERINT 42.670 HALOTTRÓL VAN SZÓ. 

Ennek ellenére fele annyian kapták meg a Covid emlékeztető oltást, mint azok, akik influenza elleni vakcinát kaptak – írja a Medscape orvosi hírportál. Összességében az emberek 22 százaléka kapott Covid emlékeztetőt, 47 százalékuk pedig influenza elleni oltást.

Politikus oltás

Az oltás valószínűsége a politikai beállítottságától is függ. Egy 2023. augusztusi, a Cureus folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy 

statisztikailag szignifikáns kapcsolat volt a republikánusok támogatóinak százalékos aránya és az oltással szemben kétkedést tanúsítók aránya között. 

A pusztító önhittség

De az önelégültség is egy tényező, mondta Cameron R. Wolfe professzor, a Duke Egyetem Orvostudományi Karának fertőző betegségek specialistája:

Sok fiatal és középkorú felnőtt tapasztalt ugyanis enyhe Covid fertőzést, és nem ijedtek meg annyira a halálozási számoktól, mint kellene.

Felejteni való élmény

A koronavírus-járvány pusztító élmény volt, amit az emberek egyszerűen el akarnak felejteni – tette hozzá Ziyad Al-Aly, Covid-szakértő, a Saint Louis Health Care System kutatási és fejlesztési vezetője. Al-Aly szerint az embereknek meg kell érteniük, hogy 

A VAKCINA SZEREPE NEM A COVID TELJES MEGELŐZÉSE, HANEM A KÓRHÁZI KEZELÉS ÉS A HALÁLOZÁS VALÓSZÍNŰSÉGÉNEK CSÖKKENTÉSE, 

hasonlóan az influenza elleni oltáshoz. A súlyos betegségek kockázatának csökkentésével a vakcina csökkenti a hosszú-covid kockázatát is, amire nincs gyógymód, és ami már több ezer amerikai halálesetet okozott - mondta.

A betegeknek tudniuk kell, hogy mint minden oltásnál előfordulnak az oltással járó kockázatok, de a koronavírus vakcinák jobb biztonsági profillal rendelkeznek, mint szinte bármelyik másik

– közölte Al-Aly.