A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést kötött a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a CETIN Hungary Zrt.

A megállapodásban szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre, amellyel jelentősen, akár 99 százalékosra növekedhet az országos 5G lakossági kültéri lefedettség.

A kormány nevében Nagy Márton  nemzetgazdasági miniszter által aláírt dokumentumban a felek többek között

  • hálózatfejlesztésről,
  • kiberbiztonságról és
  • innovációról, valamint
  • egyetemi együttműködésről állapodtak meg.

Magyarország kiemelt célja, hogy a digitalizáció fejlesztése révén erősítse az ország versenyképességét, amelynek nélkülözhetetlen eleme a korszerű, minden követelménynek megfelelő vezeték nélküli hálózatok kiépítése. Az elmúlt évtizedekben a hazai mobilhálózatok mindig a nemzetközi élmezőnybe tartoztak, így a következő évek célja, hogy az 5G hálózatok is minél szélesebb kör számára hozzák el a mobilitás és a nagy sávszélesség előnyeit - olvasható a közleményben.

Az állam jövő évtől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót

- erről már tavaly elfogadták a jogszabályt.

 A CETIN 2020. júliusi megalakulása óta ez idáig mintegy 83 milliárd forintot fektetett be komplex, több mint 4000 bázisállomásból álló mobiltávközlési, adatátviteli, IT- és biztonsági infrastruktúrájának fejlesztésébe.