Norvégia újabb hétmilliárd koronát (230 milliárd forint) különített el katonai célokra, és ezzel teljesítette a NATO előírásaival összhangban lévő célkitűzését, amely szerint idén a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát védelmi kiadásokra fordítja – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök.

Az oslói kormány áprilisban mutatta be tervét, amely szerint a következő 12 évben jelentősen növeli védelmi kiadásait.

A 2036-ig elkölteni tervezett 600 milliárd norvég korona (20 ezer milliárd forint) többletpénz azt jelenti, hogy duplájára emelkedik a jelenlegi éves norvég katonai költségvetés.

Különösen jelentős beruházások várhatók az ország haditengerészetébe öt új fregattal és legalább öt tengeralattjáró tervezett beszerzésével.

A védelmi tárca elképzelései szerint a norvég hadsereg létszámát több mint 20 ezer fővel növelik majd, beleértve a katonai, az alkalmazotti és a tartalékos állományt.

„Ezeket a beruházásokat meg kell tennünk és meg is tudjuk tenni. Nem várhatunk vele" – szögezte le az éves költségvetés módosítását csütörtökön ismertetve Störe, aki

az ukrajnai háború nyomán megromlott biztonsági helyzettel indokolta a döntést.

Hozzátette: Oslo célja, hogy 2036-ig a védelmi kiadások elérjék a 166 milliárd norvég koronát (ötezer milliárd forint), azaz a mostanihoz képest 80 százalékkal emelkedjenek.