Az amerikai bruttó hazai termék (GDP) a BEA harmadik kalkulációja alapján 2021 utolsó negyedévében évesítve 6,9 százalékkal nőtt, 0,1 százalékponttal kisebb mértékben a második becslés 7,0 százalékánál. A piaci várakozás viszont 7,1 százalék volt a negyedik negyedévre a harmadik negyedévi 2,3 százalékos évesített GDP-növekedés után - írja az MTI.

A negyedik negyedévi évesített GDP-növekedés a lefelé korrigálással együtt is a legnagyobb a 2020 harmadik negyedévi 33,8 százalékos rekordnövekedés óta. A 2020 harmadik negyedévi rekord a második negyedévben a járványvédelmi korlátozások miatt elszenvedett visszaesés pozitív korrekciójaként alakult ki.

A tavalyi negyedik negyedévi növekedéshez a legnagyobb mértékben a készletnövekedés járult hozzá (5,32 százalékponttal, a második becslésben szereplő 4,9 százalékpont helyett), a gépjármű-kereskedők és a nagykereskedelem ágazatai vezetésével.

A lakossági fogyasztás 2,5 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben a második becslésben szereplő 3,1 százalék helyett, az export 22,4 százalékkal bővült az előző becslés 23,6 százaléka helyett. A nem lakáscélú állóeszköz-beruházások is kevésbé, 2,9 százalékkal nőttek a második becslésben szereplő 3,1 százaléknál, valamint az állami és helyi kormányzati kiadások nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal csökkentek az előző becslés 1,4 százalékos csökkenésénél. Az import növekedését szintén felfelé, 17,9 százalékra módosították 17,6 százalékról.

A negyedik negyedéves növekedési adatok alapján a teljes 2021-es éves GDP-növekedés 5,7 százalék lett, ami megfelel a korábbi becsléseknek.