Két kulcsüzenete van a globális pénzügyi stabilitási jelentésnek: a szeptemberi jelentés óta a gazdaságpolitikai lépések javították a stabilitást, ám a jelenlegi intézkedések nem elegendőek a tartós stabilitáshoz - fogalmazott José Viñals, az IMF pénzügyi tanácsosa és igazgatója a jelentés (Global Financial Stability Report, GFSR) bemutatóján, a fejlett gazdaságok eseményeire utalva.

Viñals az elmúlt hónapok fontos és precedens nélküli válságkezelési intézkedései között említette az olasz és spanyol lépéseket, a Görögországról született megegyezést, az ír és a portugál megszorítások megvalósítását, valamint az ECB likviditásserkentő akcióit.

Bár ezek a lépések segítettek megnyugtatni a piacokat a válság múlt év végi tetőzése után, korai volna kijelenteni, hogy túljutottunk a krízisen, a tartós stabilitás ugyanis még nem biztosított - fogalmazott Viñals, aki a politikusokat azonnali cselekvésre szólította fel és "több Európát" sürgetett.

Elmondta: az IMF számításai szerint a nagy uniós bankok mérlegfőösszege 2,6 ezer milliárd dollárral, teljes eszközállományukra vetítve 7 százalékkal csökkenhet 2013 végéig, ennek negyede a hitelezés visszafogására vezethető vissza. Az európai bankok tőkekivonása (más megfogalmazásban mérlegalkalmazkodás, deleveraging) két év alatt 1,7 százalékkal mérsékelheti a hitelkínálatot az eurózónában. Ha viszont a bankokra nehezedő nyomás intenzívebbé válik, a gazdaságpolitikai szándékokat pedig nem követi cselekvés, a számottevőbb és összehangolt tőkekivonás jelentős károkat okozhat az eszközárak, a hitelkínálat és a gazdasági aktivitás terén is. E forgatókönyvben az IFM 3,8 ezer milliárd dollár (eszközállományra vetítve 10 százalék) tőkekivonással számol, ami a hitelkínálatot 4,4 százalékkal fogná vissza, két év alatt 1,4 százalékos GDP-kiesést eredményezve.