Kína a "negatív népességnövekedés korszakába" lépett, miután a számadatok szerint 1961 óta először történelmi létszámcsökkenés következett be - olvasható a The Guardian cikkében. 

850 ezer fős fogyás

A portál kitér rá: az országnak 2022 végén 1,41175 milliárd lakosa volt, szemben az egy évvel korábbi 1,41260 milliárddal. Ez 850 ezer fős csökkenést jelent. Ez a népességcsökkenés várhatóan hosszú időszakának kezdetét jelzi, annak ellenére, hogy a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a tendencia megfordítására.

Az adatok közzétételének előestéjén Cai Fang, az Országos Népi Kongresszus Mezőgazdasági és Vidékügyi Bizottságának alelnöke azt mondta, hogy Kína népessége 2022-ben érte el a csúcspontját, sokkal korábban, mint várták.

Támogatások és adókedvezmények

A kínai kormány évek óta azon fáradozik, hogy több gyermek vállalására ösztönözze az embereket, és elhárítsa az elöregedő népesség okozta fenyegető demográfiai válságot. Az új politika célja, hogy enyhítsék a gyermeknevelés pénzügyi és szociális terheit, illetve hogy támogatásokkal és adókedvezményekkel aktívan ösztönözzék a gyermekvállalást. Egyes tartományok és városok különböző pénzügyi támogatásokat jelentettek be a második vagy harmadik gyermeket vállaló szülőknek. Például Shenzhen városában 37.500  jüan - mintegy 5.500 dollár - ütheti a markát egy háromgyerekes családnak. 

Egy keddi sajtótájékoztatón Kang Yi, a Nemzeti Statisztikai Hivatal vezetője azt mondta, hogy Kína teljes munkaerő-kínálata még mindig meghaladja a keresletet, és az embereknek nem kell aggódniuk a népesség csökkenése miatt.

Egymillióval kevesebb születés

A tavalyi születési ráta 6,77 születés volt 1000 lakosra vetítve, ami a 2021-es 7,52 születésről a legalacsonyabb születési arányszámot jelenti. Valós számokban kifejezve 2022-ben több mint egymillióval kevesebb születést regisztráltak, mint az előző évi 10,62 millió.

Az ország 1976 óta a legmagasabb halálozási arányszámot is regisztrálta: 1000 főre vetítve 7,37 halálozást regisztráltak, szemben a 2021-es 7,18 halálozással.

3 százalékkal nőtt a GDP

Kedden a kínai kormány azt is bejelentette, hogy a GDP 3 százalékkal nőtt 2022-ben. Ez a szám az elmúlt évtizedek egyik leglassabb növekedési időszakát jelentené, de még így is magasabb volt az előrejelzéseknél, ami az elemzők körében némi szkepticizmust váltott ki, tekintettel a negyedik negyedévben érvényben lévő hihetetlenül szigorú korlátozásokra.

Yi Fuxian, a Wisconsin-Madison Egyetem szülészeti és nőgyógyászati kutatója, Kína népességváltozásainak szakértője szerint a népesség csökkenése csaknem egy évtizeddel korábban következett be, mint ahogy azt az ország kormánya és az ENSZ előre jelezte.