Az euró egy évtizedes történetében minden kétséget kizáróan az idei év hozta a legdrámaibb fejleményeket. Az eurózóna válságának vissza-visszatérő mélypontjain arról folytak spekulációk, hogy a monetáris unió széteshet - ez egy évvel ezelőtt majd hogy nem elképzelhetetlen volt. A szakértők többsége most úgy véli, hogy az euró 2012 végére az 1,2 dollár/eurós szint környezetébe gyengül - derül ki a CNBC elemzéséből.

Azt hittem idén év végén eléri az árfolyam a mélypontját, ám úgy tűnik, túlságosan optimista voltam - mondja Simon Derrick, a BNY Melon devizastratégája, aki 1,2 dollár/eurót vár 2012. december 31-ére. A közös európai valuta értékváltozása elsősorban a dollárral szembeni árfolyamában fog megmutatkozni - teszi hozzá a szakember.

Nem lehet örökké bujkálni

Az euró az 1,3385-ös árfolyamon zárta 2010-et a dollárral szemben, idén pedig az 1,2950-1,4247-es sávban ingadozott. Úgy tűnik, hogy néhány nap múlva, az év legvégén - az időközben bejárt nagy hullámvölgyek ellenére - csak kissé lesz gyengébb, mint egy évvel korábban.

A 2012-es képlet egyszerűnek látszik: ahogy nő az államadósságokkal kapcsolatos kockázat Európában, úgy fog erősödni a dollár iránti kereslet az euróval szemben - szögezik le az UBS bank devizastratégiái. Az amerikai politikai kalendárium ugyan az elnökválasztás miatt szintén tartalmaz kockázatokat, de ezek előre kalkulálható "váratlan fejlemények".

Marad az 1,2-es frankárfolyam

Az UBS szakértői azt jósolják, hogy a jövő év végén 1,25 dollárt kell majd adni egy euróért, a frank árfolyama viszont a svájci jegybank plafonja, az 1,2-es szinten marad. Az angol font szintén erősödhet az európai valutával szemben, így az árfolyam 0,83 körül alakulhat egy év múlva. Ugyanez a helyzet a norvég és a svéd koronával. A jen és a feltörekvő országok devizái viszont nem szkanderezik le az eurót.

Az első negyedév árfolyam-alakulása szempontjából az Európai Központi Bank februári, második hároméves hitelaukciója lesz kritikus - véli Jennifer Hau, a Lloyds Bank elemzője. Az év első hónapjaiban az adósságválság megoldását ígérő nagy európai terv hiányában a valutát gyengítő nyomás nehezedik majd az euróra.