Az üzemeltető Tokyo Electric Power Company (Tepco) azt tervezte, hogy idén megkezdi az egyik reaktorból a megolvadt fűtőelemek és más radioaktív törmelékek eltávolítását, de ezt is már halasztást jelent az eredeti, 2021-es célhoz képest.

A friss bejelentés szerint 12-18 hónapos további előkészítési időszakra van szükség, ami azt jelenti, hogy a bontás várhatóan csak 2023 végén vagy 2024 elején kezdődik meg. A mérnökök most fejezik be a kifejezetten erre a rendkívül kényes küldetésre tervezett robot használatának előkészületeit - írta az MTI nyomán az atv.hu.

Tizenegy évvel ezelőtt, 2011. március 11-én Japán északkeleti részén erős földrengés majd szökőár sújtott le a Fukusima Daiicsi atomerőműre, ami a világ legsúlyosabb nukleáris balesetéhez vezetett az 1986-os csernobili katasztrófa óta.

A reaktorok sérült részeinek eltávolítása várhatóan 30-40 évig tart. A leszerelés teljes költségét 8 ezer milliárd jenre (24,2 ezermilliárd forint) becsülik. A földrengés és szökőár több mint 18 ezer ember halálát okozta Japánban.