A 77. Cannes-i ünnepségen idén is kiosztják a tiszteletbeli Arany Pálma díjat. Idén a Hayao Miyazaki által alapított Studio Ghibli animációs társulat viszi haza az elismerést — írja a Euronews.  

A filmfesztivál történetében ez az első alkalom, hogy nem egy személynek, hanem egy kollektívának ítélik a díjat

 – mondta Iris Knobloch, a Cannes-i Fesztivál elnöke. 

A szereplők színes univerzumokkal és érzékeny, magával ragadó elbeszélésekkel népesítik be képzeletünket. A Ghibli segítségével a japán animáció megjeleníti a filmművészet egyik nagy kalandját, áthidalja a hagyományos és a modern műveket - tett hozzá Knobloch.

Miyazaki számára az 1984-es Nauszika: A szél harcosai című filmje hozta meg a sikert, majd a stúdió több mint húsz játékfilmet készített, köztük olyan klasszikusokkal, mint a Totoro - A varázserdő titka (1988), Porco Rosso – A mesterpilóta (1992), Chihiro Szellemországban (2001), A vándorló palota (2004) vagy a legújabb A fiú és a szürke gém (2023) című műve. 

A stúdió már két Oscar díjat is magáénak tudhat a legjobb animációs film kategóriában, amelyeket a Chihiro Szellemországban és A fiú és a szürke gém művel nyert el.

A 2024-es cannes-i filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, és a zárónapon George Lucas, a Star Wars filmrendezője is tiszteletbeli Arany Pálmát kap.

Van még esélyük a magyar filmeknek?

Hogyan épülnek fel a magyar filmek manapság? Milyen költségekkel kell számolnia a filmkészítőknek és egyáltalán van-e esélyük a hollywoodi vetélytársakkal szemben?Bővebben--->