A Németországban élő szerbek szerint a jelenlegi helyzet egyáltalán nem könnyű, és anyagilag egyre nehezebb nyomon követni az áremeléseket. Az alapvető élelmiszerek, az albérlet, a rezsi kétszer drágább lett az elmúlt egy évben Németországban - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

„Az az érzésem, hogy az árak napról napra emelkednek. Az átlagos munkás ma már szinte képtelen megtakarítani. Az ember egyik hónapról a másikra él, korábban ez nem így volt. A korábbi években a kereset közel felét félre lehetett tenni” – mondja egy Münchenben dolgozó szerb vendégmunkás.

Összehasonlításképp, míg egy éve egy kiló liszt 39 cent volt, addig ugyanaz ma már 79 cent, az olaj ára pedig 0,99 euróról 2,39 euróra növekedett. Az élelmiszerárak mellett a lakbérek is jelentősen növekedtek.

,Aki most tervez lakást bérelni, az ugyanolyan lakást lehet, hogy akár 50 százalékkal drágábban tud csak kibérelni, mintha egy éve tette volna. Így egy 40 négyzetméteres lakás ma 450 helyett akár 700 euró is lehet havonta. Aki már régebb óta ugyanazon lakást bérli, annak általában kisebb a bérletidíj-növekedés.

Magasabb rezsi

Az áram ára tavaly október 10-én 0,32 cent volt kilowattóránként, most, egy évvel később pedig magasabb árat, 0,55 centet fizetünk kilowattóránként” – mondta a Blic Biznis lapnak egy Berlinben élő vendégmunkás. A gáz ára ugyan kisebb növekedést mutatott az elmúlt időszakban, de azonkívül mindennek számottevően növekedett az ára. A gáz ára ma 24 cent kilowattóránként, ami azt jelenti, hogy a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva 6,9 centtel lett magasabb.