Várakozások szerint Csehországban jövőre vagy stagnálni fognak az ingatlanárak vagy csökkenésnek indulnak - derül ki a Radio Praha cikkéből, amely egy televíziós riport alapján készült. A Cseh Bankszövetség és az ország vezető ingatlanfejlesztő vállalatai úgy látják, véget ér a több mint egy éve tartó áremelkedési trend.

A háttérben az áll, hogy kevesebben fognak új lakást keresni, miután az ingatlanhitelek kamatai 12 éve nem látott magasságba emelkedtek. A visszaesés zuhanásszerű: az év/éves csökkenés 65 százalékos volt - mondta Filip Sušanka, az Ekospol ingatlanfejlesztő vállalat szóvivője. Ez a cég jelenleg Prága külvárosában kínál lakásokat a vevőknek.

A visszaesés nem csupán a cseh fővárost érinti - mondja Michal Dvořák, a Sting ingatlanközvetítő cég regionális igazgatója. Prágában 60 százalék körüli a zuhanás, ám van ahol ez az arány 100 százalék, magyarán teljesen eltűntek a vevők a piacról az elmúlt egy évben.

Drága a hitel

Az emelkedő inflációra válaszul a Cseh Nemzeti Bank megemelte alapkamatát, aminek hatására az átlagos ingatlanhitel-kamatok szeptemberben elérték az 5,83 százalékot. Ilyen magas hitelköltségre utoljára 2010 elején volt példa.

A bankszövetség adataiból kiderül, hogy szeptemberben a pénzintézetek 7,2 milliárd korona jelzáloghitelt nyújtottak, ami 30 százalékkal marad el a 2021. szeptemberi adattól. A szakértők abban bíznak, hogy két év múlva magához térhet a cseh ingatlanpiac.