Nagy-Britannia a következő napokban várhatóan feloldja a karanténkötelezettséget az Európai Unióból érkező, teljes mértékben beoltott utazók esetében. Így a brit turizmus is felzárkózhat az EU-shoz, amely július 1-je óta több utazási lehetőséget engedélyez az oltottaknak.

"A kontinentális Európa nyitottabbá vált utazási szempontból, és ennek eredményeként a kereslet sokkal gyorsabban és sokkal erőteljesebben reagált" - mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója szerdán a Reutersnek.

A nagyobb versenytárs EasyJet szintén azt közölte a múlt héten, hogy az Európából érkező foglalások meghaladják a briteket.

A június végéig tartó három hónapban, a Wizz első negyedéves időszakában a vállalat a pandémiát megelőző kapacitásának 33 százalékát tudta csak kihasználni, összesen 2,95 millió ember repült velük. Váradi elmondta, hogy augusztus utánra nem tud előrejelzést adni, mivel túl nehéz megjósolni az akkori helyzetet, tekintettel a változó korlátozásokra és az új koronavírus-változatok kockázatára.

A Wizz, amely a nagyobb légitársasággal, a Ryanairrel versenyez a legolcsóbb viteldíjakért Európában, 118,7 millió eurós nettó veszteségről és 1,7 milliárd eurós likviditásról számolt be. A cég vezetője erősen bírálta is a különböző utazási korlátozásokat.