A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a magyarországi székhelyű gazdasági társaságok gazdasági célú védelméhez szükséges tevékenységi körök meghatározásáról szóló, július 17-én hozott rendeletet módosítja.

Az alaprendelet melléklete sorolta fel azokat a tevékenységi köröket, amelyek alapján a magyarországi székhelyű gazdasági társaság stratégiai jelentőségű ágazatba tartozik. Ennek azért van jelentősége, mert egy május 25-i kormányrendelet értelmében év végéig a belgazdaságért felelős miniszter döntése szükséges ahhoz, hogy a külföldiek magyar stratégiai vállalatban szerezhessenek tulajdonrészt. Engedély kell a közvetlenül vagy közvetetetten legalább 10 százalékos tulajdonrész megszerzéséhez, ha a befektetés értéke eléri vagy meghaladja a 350 millió forintot.

Emiatt van jelentősége annak, hogy kikerült a stratégiai ágazatok köréből a kőfejtés, valamint a homok-, agyagbányászat. Viszont felkerültek a listára a kritikus jelentőségű nyersanyagok, amelyek a következők: szénbányászat, kőolaj-, földgázkitermelés, fémtartalmú érc bányászata, egyéb bányászat és bányászati szolgáltatás.