Közleményében a cég az európai építőipari piac általános visszaesését okolta, de hivatkozott a korábban magasabb áron beszerzett alapanyagok marzscsökkentő hatására, a gyártókapacitások alacsony kihasználtságára, valamint a vállalat számára kedvezőtlen árfolyammozgások miatt romló jövedelmezőségre is.

A társaság tájékoztatása szerint a korábbi eredményrontó hatások az év során fokozatosan kifutnak, miközben az optimalizáló intézkedések pozitív hatásai megjelennek és az év végére – a jelenlegi keresleti szint mellett is pozitívba fordul a vállalat eredményessége.

Megerősítették, hogy átalakult a menedzsment és a vállalat irányításának döntéshozatali-működési struktúrája, a piacmérethez igazodva mintegy 200 fővel csökken a dolgozói létszám, elindult a készletállomány optimalizálása, a gazdaságosabb energiamenedzsment is fókuszba került, és egy 2 millió eurós költségcsökkentési csomag megvalósítása is megkezdődött.

A tervek szerint a Masterplast 2024-től visszatérhet a korábbi növekedési pályájára, az éves adózott profit pedig 2026-ban meghaladhatja a 30 millió eurót.

Kitértek arra is, hogy a társaság folytatja intenzív beruházási stratégiája megvalósítását. A Masterplast 2023 végére három országban, hat saját hőszigetelőanyag gyártóüzemmel fog rendelkezni. A Heves vármegyei Halmajugrán 49 millió eurós beruházással létesülő 35 ezer tonna éves gyártási kapacitású kőzetgyapotgyárat 50-50 százalékos tulajdoni aránnyal a Market Építő Zrt.-vel közösen létesíti a Masterplast. Míg a 19 ezer tonna éves kibocsátású üveggyapotgyártó-üzem beruházása 47,5 millió euróra becsült költséggel Szerencsen kezdődött meg. A vállalat mindkét helyen 2025 első félévére tervezi az üzemszerű termelés elindítását. A szabadkai XPS gyár átadását május 19-én tartják, míg a moduláris épületelemgyártás és egészségipari termékgyártás terén hosszabb felfutási idővel kalkulál a társaság - sorolták.

Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a közlemény szerint arra számít, hogy az év első felében felhalmozódó veszteségeket az év végére ledolgozzák és az idei évet is nyereséggel zárják. A várható európai épületenergetikai felújítási programok elindulása pedig jelentős többleteredmények elérését teheti majd lehetővé a cég számára. A 2026-ig tartó időszakban pedig az Ukrajna újjáépítéséhez szükséges hatalmas anyagigényekkel is számolnak – tette hozzá.