Szeptemberben az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 11,6 százalékkal nőtt. Az augusztusinál 1,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - erősítette meg hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak döntő többségében nőtt a termelés volumene, a legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártásában, ahol 47,4 százalékos emelkedést mért a KSH.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 11,5, az energiaiparé 7,4, a csekély súlyú bányászaté 1,0 százalékkal nőtt 2021 szeptemberéhez viszonyítva.

Az ipari export volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 32,9, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 21,5 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal nőtt, míg a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az építőipar is jól teljesített

Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 3,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a másik adatközlésében.

A megkötött új szerződések volumene 20,9 százalékkal visszaesett a 2021. szeptemberi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 8,2 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Az év első kilenc hónapjában az építőipari termelés 4,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.