Az MFB felügyelete alá tartózó, az állami közutak üzemeltetését, fenntartását végző társaság összesen 95 járművet lízinggel a Merkantil Bank Zrt.-től és a Pappas Auto Magyarország Kft.-tól - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztatóból.

A még május végén meghirdetett közbeszerzési eljáráson négy ajánlat érkezett a Magyar Közúthoz, közülük a teljes futamidő alatti lízingdíjak és a kötelező jótállási időn túli jótállás időtartama alapján választották ki a legkedvezőbbet. A nyertesen kívül ajánlatot tett még közös pályázóként a VFS Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és a Volvo Hungária Kft., a CIB Lízing Zrt. és a Renault Trucks Hungária Kft., valamint az UniCredit Leasing Hungary Zrt. Az eljárás eredményét augusztus közepén hirdették ki, az eredményról azonban csak most jelent meg tájékoztató.

A járművek leszállítási határidejét a pályázat során módosították, az év végéről 2012. február 29-re. A Magyar Közút három típusra osztotta a járműveket, amelyeket beszerez: 70 darabot lízingel 19 tonna össztömegű, billenőplatós, szereléktartóval és szerelékmozgató hidraulikus rendszerrel felszerelt kommunális eszközhordozó tehergépkocsiból, Euro 5-ös motorral. Ebből a járműből rakodódaruval ellátva még ötöt beszerez, valamint a 24 tonnás változatából további húszat. Új állapotú, Magyarországon forgalomba helyezett járműveket fogadtak el ajánlatként, amelyek sem itthon, sem külföldön nem voltak bemutató vagy próbajárművek.

A Magyar Közút 170 (opcionálisan további 12) kistehergépkocsit is beszerez ötéves pénzügyi lízing keretében, erre augusztusban, a Győr−Sopron−Ebenfurti Vasút Zrt.-vel (GYSEV) közösen írt ki közbeszerzést (az utóbbi társaságnak 20, plusz 12 járművet szereznek be). Az útfenntartó vállalat dízelüzemű, legfeljebb 3,5 tonnás, Euro 5 motorú autókra vár ajánlatokat, útellenőri autónak 56, zárt dobozos felépítésű, háromszemélyes teherjárművet, művezetői autónak dupla kabinos, ötszemélyesből 52-t, míg zárt karosszériájú, legalább kétszemélyesből 62-t kíván üzembe állítani. Ezen eljárás eredményhirdetését november közepére tervezik.