A kormány és a Magyar Bankszövetség ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a lakáshitelesek megsegítésére. Gyuris Dániel szerint a megállapodás megadja a keretét annak, hogy mindhárom fél - a hiteladósok, a kormány és a bankok - érdekeit egyaránt jól szolgáló jogszabályi csomag jöjjön létre; ha azonban rosszul sikerül a megállapodás jogszabályi kibontása, a csomag az alelnök szerint el is romolhat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szakmai együttműködés teljes mértékben folytatódik, s a bankszövetség ígéretet kapott arra, hogy a szakmai részletek kidolgozásakor is figyelembe veszik a véleményét.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra: ha feszített ütemű is lesz a jogszabályalkotás, a banküzemnek utána még fel kell készülnie a megváltozott jogszabályi feltételekre, ezért legalább két hónapba telik, amíg az ügyfelek bejelentkezése megkezdődhet a programba.

A bejelentés tartalmát úgy értékelte, hogy azokat a határérték feltételeket foglalja magába, amelyeket a bankok még el tudtak fogadni. Az intézkedéscsomag a még fizetőképes devizahiteleseknek is kínál átmeneti enyhítést, és a szociálisan rászorulók helyzetét is segít megoldani, ha pedig korrektül elszámolt az előző hitelezővel az adós, kedvezőbb hitelhez jut. Hozzátette ugyanakkor, hogy a csomag akkor lenne az igazi, ha 5 millió forintos hitelig, öt évre általános kamattámogatást nyújtana, mert ez beindította volna a piacot, s képes lett volna elfogadható forintkamatszinttel a negatív portfóliót ledolgozni.

A 2013-2014-es bankadóról nem sikerült megállapodni. A mikro, kis- és középvállalati, valamint a lakáshitelezés adójogi eszközökkel való ösztönzéséről, illetve a Garantiqa szerepvállalásának erősítéséről még fognak tárgyalni a kormánnyal - mondta Gyuris Dániel.