Tavaly 7,8 százalékkal nőtt az ország gázfogyasztása - számolta ki a napilap a hazai rendszer központi irányításáért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. adataiból. Eszerint a 2015-ös 8,9 milliárd köbméter után 2016-ban 9,6 milliárd köbméterre nőtt az országos gázfogyasztás.

A válságot követő fogyasztási mélypont 2014-ben volt, 8,4 milliárd köbméterrel. Ugyanakkor még nagyon messze járunk a 2005-es 14,4 milliárdos éves csúcstól.

Azóta a visszaesést szakértők kevéssé az időjárás enyhülésével, sokkal inkább a gazdaság gyengélkedésével magyarázták. Ezen túlmenően ok lehetett:

  • az energiatakarékosság,
  • a lakások szigetelése,
  • az anyagi gondokkal küzdő fogyasztók kiesése,
  • az energiahatékonyságot növelő projektek megvalósulása.

A növekedésben kisebb részt a gazdaság bővülése is közrejátszhat. Az ipar igénynövekedésére az FGSZ-adatsor egy alpontjából lehet következtetni. Eszerint a közvetlenül az országos nagynyomású vezetékrendszeréről kiszolgált legnagyobb erőművek/gyárak fogyasztása 1,8 milliárdról kétmilliárd köbméterre nőtt.

A Népszava információi szerint 2017 januárja még nagyobb ugrást hozott a gázforgalomban: az ukrán-magyar határ forgalma ismét elérte a régóta nem látott egymilliárd köbmétert. Erre már csak azért is szükség van, mert a hazai kereskedelmi gáztárolók lényegében kiürültek. Így a lakosság ellátása - a hazai kitermelésen túl - immár szinte teljesen a naponta külföldről behozott mennyiségtől függ. A gázbetáplálási útvonalak pedig zavarmentesek.