A parlament december 8-án fogadta el a közbeszerzési törvény módosításait - az előkészítés során fontos célként jelölték meg a korrupció visszaszorítását és a jogszerűség erősítését.

A Kbt.-t a 2004. V. hó 1-jei hatályba lépése óta eddig huszonháromszor módosították. A mostani, huszonnegyedik módosítás 110 paragrafusból áll, és az új szabályokon kívül további 80 módosítást tartalmaz. A törvényhez további 23 végrehajtási jogszabály kapcsolódik. E számok azt mutatják, hogy a hatalmas joganyag csak állandó, időnként igen komoly nagyságú módosításokkal tartható életben, ami a joganyag és az ezen alapuló gyakorlat átláthatóságát szinte lehetetlenné teszi - áll a Transparency International Magyarország állásfoglalásában.

Amint azt a hazai közbeszerzési gyakorlatot rendszeresen kritikával illető szervezet korábban kiemelte, a közbeszerzések csupán 10 százaléka zajlik szabályszerűen, a rendszerszerű korrupció pedig 20-25 százalékkal drágíthatja meg a beszerzéseket.

A TI szerint a Kbt. legújabb módosításcsomagja és a hozzá kapcsolódó végrehajtási jogszabályok összességükben nem biztosítják megfelelően az átláthatóságot és a korrupció elleni védelmet. E követelménynek a közbeszerzési joganyag teljes körű átgondolása alapján egy radikálisan leegyszerűsített törvény felelne meg. A TI részletes elemzésében három pozitívumot sorol fel, miközben kétszer ennyi kritikát fogalmaz meg a megújult jogszabály kapcsán.