A Magyarországon kiírt közbeszerzések tág teret biztosítanak a vállalkozásoknak, hogy pályázzanak, de a nemzetgazdasági miniszter szerint "jó lenne, ha több magyar cég tudna közbeszerzési eljárást nyerni", mert még mindig dominálnak a külföldi cégek. Varga Mihály vasárnap az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt erről.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán-Simicska konfliktus után maradhat-e az a tendencia, hogy a Közgép nyeri el az állami beruházásokra kiírt fontos közbeszerzéseket, Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarországnak - európai uniós tagállamként - a pályázatokat szigorú protokoll és eljárásrend alapján kell kiírnia, és a közbeszerzési döntéseket bárki megismerheti, vitathatja.

"Kétségkívül vannak nagy vállalatok az építőiparban is, amelyek több ilyen nagy beruházást tudnak vállalni, és több közbeszerzési eljáráson tudnak elindulni, és jó lenne ha az említett cég mellett más cégek is fel tudnának nőni magyar cégként az építőiparban" - válaszolta Varga Mihály arra a kérdésre, hogy jónak tartaná-e, ha nem mindig a Közgép, hanem más cégek nyernék a közbeszerzési eljárásokat.

A miniszter elmondta: a héten az Erstével és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) aláírt szándéknyilatkozatban foglaltak szerint a magyar állam három éven belül magánbefektetőnek értékesíti 15 százalékos Erste-részesedését, és így tesz az MKB, valamint a Budapest Bank esetében is.

A bankok privatizálásakor a kormány arra törekszik majd, hogy a mérlegfőösszeg szerinti 50 százalék feletti magyar tulajdon megmaradjon a hazai bankrendszerben - emelte ki Varga Mihály.