Távozik július 31-ével Budapesti Corvinus Egyetem rektori pozíciójából Takáts Előd - olvasható az egyetem honlapján.

Az intézmény közleménye szerint Takáts Előd a jövőben több időt szeretne szentelni az egyetemi vezetési és szervezési feladatok miatt szükségszerűen háttérbe szorult nemzetközi tudományos, közgazdaságtudományi és pénzügyi munkának és kutatásnak.

Úgy megy, hogy marad

A távozó rektor kapcsolata azonban nem szűnik meg az intézménnyel, mint írták, a jövőben is a Corvinus egyetemi tanára marad. A Takáts Előd által irányított időszakban az intézmény jelentős lépéseket tett a kitűzött stratégiai céljai felé: egyrészt, hogy az intézmény regionális elitegyetemmé váljon, másrészt, hogy az itt végzett hallgatók Közép-Európa gazdaságának és társadalmának meghatározó szereplői legyenek.

A Corvinus az elmúlt három évben megháromszorozta a legrangosabb tudományos folyóiratokban megjelenő kutatási publikációinak számát, ezzel közelebb került ahhoz, hogy 2030-ra a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a gazdaság- és társadalomtudományi területen Közép-Európa vezető intézménye legyen - hangsúlyozták.

A Corvinus megerősítette nemzetközi beágyazottságát, neves külföldi előadók részvételével több nemzetközi konferenciát szervezett, melyeknek köszönhetően tovább növelte presztízsét a globális tudományos életben - áll a közlésben, amely szerint az AACSB akkreditáció (Association to Advance Collegiate Schools of Business) is tovább erősítette az egyetem nemzetközi beágyazottságát.

Az Illyés Gyula Program esélyt jelent

Felidézték továbbá, hogy Takáts Előd hozta létre az Illyés Gyula tehetségtámogató programot, amelynek célja, hogy esélyt adjon a nehéz körülmények között élő diákoknak a sikeres egyetemi felvételi elérésében.

Takáts Előd utódjáról még nincs döntés, ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak: az egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány július 31-ig megteszi a szükséges intézkedéseket azért, hogy a rektori feladatokat a jövőben is magas színvonalon, az egyetem stratégiai célkitűzéseinek megfelelő lássák el.

A leköszönő rektor egyébként májusban adott interjút a Napi.hu-nak. Ebben többek között arról is beszélt, hogy túl sok volt a monetáris és fiskális stimulus a pandémia során, és lehet, hogy már előtte is, a globális infláció ezeknek a múltbeli közpolitikai döntéseknek a következménye. Úgy vélte: az orosz-ukrán háború hatására mára 10 százalékkal szegényebbek vagyunk, mint 2022 február 23-án, a világgazdaság blokkokba rendeződése pedig a mi jólétünket is csökkentheti hosszútávon.