A pénzügyi portálnak több olvasó azt jelezte, hogy a nyugdíjfolyósítónál négy órát meghaladóan várakozott. Az Azénpénzem.hu is úgy találta, hogy a Fiumei úton mindössze néhány ügyintéző foglalkozik ugyanis a beadványokkal, így hiába nincs tömeg, nagyon sokáig kell várakozni. Mindenképpen érdemes tehát igénybe venni az online időpontfoglalás lehetőségét.

A frissen nyugdíjba vonulókat év elején még sokkal kellemetlenebb meglepetés érheti. Az előírások szerint ugyanis a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani. Ezt nevezik valorizációnak. A szorzószámok összegét évente módosítják.

Ilyenkor csak feltételes módon állapítják meg a várható járandóságot, mivel a nettó átlagkereset-növekedés tényadatát a KSH februárban teszi közzé, és ennek alapján hirdeti ki a kormánynak a tárgyévi nyugdíj megállapításhoz tartozó szorzószámokat. Ez idén márciusban várható.

Az Azénpénzem.hu-nak egyik olvasója jelezte, hogy januári kérelmére a napokban kapott ajánlott levelet a kincstártól. Az úgynevezett függő hatályú végzésben azt írták, hogy amennyiben a nyugdíjbiztosítási igazgatósági szerv 2019. április közepéig érdemben nem dönt, akkor 10 ezer forintot kap.

A Magyar Államkincstárnál a portál érdeklődésére azt mondták, hogy az áprilisi határidő nem jelenti azt, hogy addig ne kapna az érintett nyugdíjat. A szokásos eljárás az, hogy az év elején nyugdíjba vonulók is kapnak legalább egyhavi ideiglenes ellátást. Ez attól ideiglenes, hogy még nem az idei szorzószámok alkalmazásával készült. Áprilisra azonban már a végleges nyugdíj-megállapítás is lezárul. Onnantól pedig havonta érkezik a járandóság.