Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő június 19.-én, hétfőn 10:30-kor kormányinfót tart – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Az időpont már csak azért is szokatlan, mert a Kormányinfót az esetek nagy részében csütörtökön tartják.

Hogy mit is akar közölni a kormány, arra legfeljebb tippelni lehet. A tájékoztató címe sem ad választ, hiszen az ahogy mindig: "Mit, miért tesz a kormány?".

Nyilván szóba kerülhet a hétvégén elindult plakátkampány, amelynek fókuszában az ellenzék van. A hirdetéseket nem gondolták túl: a felirat annyi, hogy  „HÁBORÚPÁRTIAK”, alatta pedig ellenzéki politikusok arcképei látszanak. Dobrev KláraMárki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Karácsony Gergely és persze Gyurcsány Ferenc került fel a plakátokra. Más kérdés, hogy sajtóinformációk szerint a plakátokat nem a kormány, hanem a kormányt aktívan támogató Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány cége, a Kövess minket 2022 Kft. adta ki. Így a tájékoztatón könnyedén mondhatják, hogy a tartalmával bár egyetértenek, valójában nincs közük a kampányhoz. 

A hvg.hu tippje alapján az is lehetséges, hogy a kormány új gazdaságvédelmi akciótervéről lesz szó, amiről pénteken közölt rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta, hogy annak részleteit jövő héten ismertetik majd. Ennek a lehetőségnek viszont az mond ellent, hogy se Nagy Márton gazdaságfejlesztési, se Varga Mihály pénzügyminiszter nem vesz részt a Kormányinfón.

A portfolio.hu szerint viszont egyáltalán nem kizárt, hogy a költségvetés helyzete indokolja a felpörgetett menetrendet. 

Meglátásuk szerint nem csak a parlamenti elfogadás alatt lévő 2024-es költségvetés van bajban, hanem a 2023-as büdzsé is nehezen teljesíthetőnek tűnik, annak ellenére, hogy a parlament a végső verzióját idén márciusban fogadta el. Idén a bevételek oldalán az okoz gondot, hogy az áfabevételek időarányosan jelentős elmaradást mutatnak.

A lap szerint a kormánynak lépnie kell az idei költségvetés érdekében: új kiigazító lépéseket tesz és/vagy a hiányt emeli tovább. A költségvetési pálya helyrerakását mindenesetre időben el kell kezdenie a kormánynak