Újra lehet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) koronavírus elleni oltásra időpontot foglalni. A felületen a TAJ-szám megadása után olyan is jelentkezhet, aki első vagy második oltásra, valamint harmadik, esetleg negyedik vakcinára szeretne időpontot foglalni. A rendszer még nem működik tökéletesen, többször is akadozott, amikor megpróbáltunk időpontot foglalni hétfőn este.

Budapesten három helyen van oltópont:

  • a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetben;
  • a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben;
  • és a Dél-Budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban.

Azt írják, hogy az 5-11 évesek részére történő időpontfoglalásához a vakcinainfo.gov.hu oldalon érvényesen regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával lehetséges a belépés, a regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel. Az 5-11 éves gyermekek esetében az időpontfoglaló rendszer a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech vakcinát, illetve a 6-11 éveseknek a Pfizer mellett a Moderna vakcinát is felajánlja. A második oltás időpontjáról a gyermekek esetében is az első oltás alkalmával ad tájékoztatást az oltópont. 

Aki első oltásra jelentkezik a vakcinainfo.gov.hu felületen, annak a regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel lesz lehetősége időpontfoglalásra. Alapesetben a második oltás időpontjáról az első oltás alkalmával tájékoztatják majd az oltóponton – írják a lakossági portálon.

Az elmaradt második körös oltás időpontfoglalásra azoknak van lehetősége, akik az első oltásukat már megkapták itthon, viszont a második oltásukat még nem vették fel a vakcinához meghatározott várakozási időn túli időpontig. Ezen esetben időpont csak olyan típusú vakcinára foglalható, amilyennel az első oltás történt.​

​A harmadik vagy negyedik emlékeztető oltás esetében:

  • Pfizer;
  • Moderna;
  • AstraZeneca;
  • Janssen;
  • és Sinopharm vakcina választható az orvosi ajánlások alapján.​

A 12-18 év közöttieknek a harmadik emlékeztető oltás csak ott lehetséges, ahol az EESZT-n az oltásra foglaláskor a cím mezőben szerepel a korosztály (12-18 évesek) harmadik emlékeztető oltása.

Az oltáshoz most is szükség van minden korosztály számára egy hozzájáruló nyilatkozatra.

Oltás nélkül nincs védettség

Szeptemberben egy egészségügyi konferencián beszélt arról Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója, hogy a SARS CoV-2 itt marad velünk és kénytelenek vagyunk együtt élni vele, erről írtunk az Economxen.

Az immunitás a fertőzés után rövid ideig tart, aki arra számít, hogy oltatlanul védettsége lesz, az rossz lóra tesz

– emelte ki Oroszi Beatrix.

Kétféle stratégia van, az egyik, hogy megtanulunk együtt élni a vírussal, lesznek, akik többször is megfertőződnek majd vele, a másik lehetőség a kockázatcsökkentés, vagyis az emlékeztető oltás és így az egészségügyi ellátórendszernek, a kórházaknak kisebb beteg teherrel kell majd megbirkóznia.

Nőtt a koncentráció

A 48. héten több hétig tartó stagnálás után ismét emelkedett a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A tendencia a mintavételi helyek többségénél – 14 helyszínen – emelkedő.

Békéscsabán, és Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, valamint a Budapest környéki agglomerációs településeken is emelkedett a koronavírus koncentráció. Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán is. Nyolc településen pedig stagnálást mértek. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható – írta a hatóság.

Mossa kezeit az egészségügy, kevés jut a higiéniára

Hiába a jelentős uniós támogatás, 2010 és 2019 között a GDP 5 százalékáról 4 százalékra csökkent az egészségügyi ráfordítás a költségvetésből. Habár ez a koronavírus-járvány okán valamivel a 2010-es szint fölé emelkedett, mégis újratermelődik a kórházak adóssága. Bővebben --->