„A jelenlegi rendszer az orvosoknak, a gyerekeknek, a szülőknek és az iskoláknak sem jó” – mondta az InfoRádióban korábban Tordas Dániel gyermekorvos, aki már 2019-ben petíciót indított annak érdekében, hogy ne kelljen mindig az orvostól igazolást kérni, ha egy náthás gyerek beteg vagy meggyógyult. Azt is hozzátette, hogy ez a tényleges betegellátásról von el értékes időt, mert egy rendelés 30-40 százaléka erről szól.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének akkori elnöke, Póta György már 2020-ban arról beszél, hogy elektronikus úton kellene kiállítani ezeket az igazolásokat, mert nagyon sokat tennének azért, hogy a következő télen ne két órán keresztül üljön vagy ötven ember majd egy házi gyerekorvosi váróban.

Idén a jogalkotó is felismerte, hogy meg kell oldani ezt a problémát, és kitalálta, hogy az elektronikus egészségügyi szolgáltatási teret összekapcsolják a KRÉTA nevű elektronikus iskolai naplóval – írja az Infostart

„Ezzel talán pontot tehetünk erre a sokszor nagyon sok fölösleges adminisztrációt igénylő problémakörre, hiszen ez teljes mértékben helyettesíthetné az igazolást” – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének jelenlegi elnöke, Havasi Katalin.

A héten már az Országgyűlés elé is került az EESZT és a KRÉTA összekapcsolásáról szóló törvénymódosítási javaslat.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a parlamentben elmondta, hogy átalakítva az orvosi igazolások rendjét, a jogi és adminisztrációs terhek csökkentését kívánják elérni, így az óvodai, iskolai vagy kollégiumi foglalkozásról való távolmaradásról szóló igazolást a jövőben az elektronikus egészségügyi szolgáltató téren keresztül is továbbítani lehet.

A gyermekorvosok közül sokan még tovább mennének, azt szeretnék, ha nem kellene potenciálisan fertőzésveszélyes rendelőkben vizsgálatot végezni akkor, amikor egy nagyon enyhe betegség, például egynapos hőemelkedéssel járó torokfájás esetében a szülő is el tudja dönteni, hogy a gyereke mehet-e iskolába, legfeljebb előtte egyeztet telefonon az orvossal, ahogyan a koronavírus-járvány idején is. Ebben az esetben orvosi igazolásra sem lenne szükség, hiszen maga a szülő igazolná a hiányzást az oktatási intézménynek.