Egy friss kutatás a rugalmas munkahelyek piacának adatait elemzi, hogy megfigyelje a jelenlegi legnagyobb munkatrendeket, valamint azokat, amelyek a munka jövőjét fogják alakítani. A kutatás azt mutatja, hogy a rugalmas munkahelyek piaca növekszik annak ellenére, hogy fokozódik az igény az irodába való visszatérésre.

A csökkenő bérek és üres álláshelyek, valamint a növekvő munkanélküliségi ráta közepette sok munkáltató visszavesz a rugalmas munkavégzésből. A Dell, a Boots és az IBM is azok közé a vállalatok közé tartozik, amelyek a közelmúltban elkezdték korlátozni, csökkenteni a távmunka lehetőségét.

A kutatás a Flexa adatait elemzi: ez a platform a rugalmasan dolgozó vállalatok keresésére szolgál. Ez a legújabb elemzés több mint 4000 álláshirdetésből és 840 ezer álláskeresésből álló mintából, valamint több mint 8500 álláskereső által 2024 januárja és márciusa között kifejezett preferenciákból származó adatokat egyesített – írja a HR News.

Az álláskeresők inkább a rugalmas munkavégzésre pályáznak

Miközben a munkaerőpiac egészét tekintve az üres álláshelyek száma csökken, a Flexa ebben a negyedévben 32 százalékkal több rugalmas álláshelyet regisztrált az előző negyedévhez képest (3073-ról 4056-ra). A tavaly ilyenkorihoz képest 62 százalékkal több rugalmas állást kínálnak.

A meghirdetett állások jelentős részét a „távmunkát preferáló” munkakörök teszik ki (ahol az irodai jelenlét nem kötelező, és a dolgozók például havonta találkoznak). A Flexa adatai azt mutatják, hogy a jelenleg kínált munkakörök közel egyharmada távmunkás. Ez annak ellenére van így, hogy az év eleje óta 26 százalékkal csökkent a távmunkában kínált állások száma (a januári 43 százalékról márciusra 31 százalékra). A TUI Group, a Blood Cancer UK és a WeTransfer is a jelenleg távmunkát kínáló munkáltatók között van.

A munkavállalóknak átlagosan alig kevesebb mint fele (42 százalék) keresett távmunkát az elmúlt negyedévben. A kereslet is enyhén nőtt, a távmunkát keresők aránya 5 százalékkal emelkedett január és március között (41 százalékról 43 százalékra).

A munkavállalók hajlandóak a helyhez kötött rugalmasság újszerűbb formáit is elengedni.

Márciusban 27 százalékkal kevesebb munkavállaló keresett olyan pozíciót, amiben a munkavállalók évente meghatározott számú napot dolgozhatnak a világ bármely pontjáról, mint januárban.