Már a nap folyamán a parlament elé kerül egy új törvényjavaslat, amely változást hozna az iskolai igazolások kiállításának rendszerében.

A jelenlegi szabályozás szerint a betegség miatti óvodai-iskolai hiányzást a szülő már nem, csak az orvos igazolhatja. Ennek azonban nem igazán örülnek a házi gyermekorvosok – írja a Népszava – ugyanis már így is kevesen vannak, és egyre több beteget kell ellátniuk a megszűnő praxisok miatt.

A lap úgy tudja, az orvosok most attól tartanak, hogy az újabb törvénymódosítóval még több adminisztrációs feladat zúdul a nyakukba.

A terv az, hogy összekötik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és a Kréta rendszerét. Amivel a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthatnák a kiadott orvosi igazolást, és az adott betegség becsült gyógyulási idejét.

Ha a kettőt valóban összekapcsolják, akkor a szülő kérésére az orvos elektronikusan is továbbíthatja a gyerekek betegségéről, illetve a testnevelés óra alóli felmentésről szóló igazolást.

Ez nem old meg semmit, újabb plusz adminisztrációs teher

– reagált a a lapnak a javaslatra Póta György házi gyermekorvos, aki szerint a tervezetben jelzett módosítás kifejezetten időrabló, és nehezíti az orvosok dolgát.

Az iskolai igazolások mellett a javaslatban enyhítenék az EESZT adatvédelmi szabályait azzal, hogy egy központi call-center munkatársai is kezelhetnének betegadatokat a szakrendelői időpontfoglalások esetén. A jogszabály előkészítők az okostelefonnal, illetve internettel nem rendelkező betegek számára egy call-centeren keresztül biztosítanák a személyes időpontfoglalást, illetve módosítást. 

Leomlottak a falak - Nagy előrelépés történt a betegellátásban

A mesterséges intelligencia segítségével az EESZT-ben elérhető pdf formátumú betegadatok már kereshetők, erről Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem menedzserképző központjának igazgatója rántotta le a leplet egy MedTech konferencián.

A részletekről ITT írtunk bővebben.