GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint a megnövekedett ráfordítás nagy részét a jelentős orvosi és szakdolgozói béremelés tette ki. Erre az is rámutat, hogy a költségvetés egészségügyi kiadásai 2010 és 2019 között 23 százalékkal bővültek, miközben 2021-re 63 százalékra emelkedtek.

Azonban a jelenlegi ellátó- és finanszírozási rendszer mellett újratermelődnek a kórházak adósságai, ezért nem biztosított a hosszú távú fenntarthatóság, emiatt általában a szolgáltatók és a beszállítók követelései sorolódnak hátra, vagy ritkábban vesznek igénybe a kórházak bizonyos szolgáltatásokat.

Utóbbi a takarítási és fertőtlenítési szolgáltatások minőségére is negatív hatással van, ami a kórházi fertőzések terjedésére is kihat.

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer, és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján 10 betegre vagy 100 ezer ápolási napra vetítve drasztikusan megnőtt a kórházi fertőzések gyakorisága 2015 és 2022 között.

Az ellátással összefüggő, bejelentendő fertőzések közé tartozó clostridium difficile által okozott betegségek 10 ezer betegre nézve 73 százalékkal, a multirezisztens kórokozó (MRK) által okozott fertőzések 96 százalékkal, míg a véráramfertőzések 62 százalékkal nőttek.

100 ezer ápolási napra vetítve is riasztóak az adatok: rendre 89, 113 és 84 százalékosak a növekedések.

Ám hiába emelkedett a kórházi fertőzések száma, a kézfertőtlenítőszer mennyisége tavaly és tavalyelőtt is csökkent, összesen 29 százalékkal, miközben 36 százalékot esett az egy ápolási napra jutó mennyiség.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) összehasonlító adatai szerint 2017-ben ezer ápolási napra átlagosan 12,6 liter alkoholtartalmú kézmosó folyadékot használtak fel. Ez az Európai Unióban a harmadik legalacsonyabb adat, és az EU-s átlag mindössze 42 százaléka.

A felmérés azonban megjegyzi, hogy nem pusztán a ritkább fertőtlenítés lehet az oka a fertőzésszám megemelkedésének: a társadalom leromlott egészségügyi állapota, a kórházban töltött napok számának alakulása, a kevés laborvizsgálat, a nővérhiány és az egy ágyas kórtermi ágyak rendkívül alacsony aránya egyaránt közrejátszhatnak.

 

Krízis az egészségügyben: kritikusan sok az elégedetlenek aránya

Múlt héten mentették fel Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatót a tisztségéből. A lapunknak nyilatkozó szakértők szerint az OKFŐ év közben nem jelezte elég hangosan a kórházi adósságok drasztikus megugrását. A Belügyminisztérium az ominózus kormányülésen fekete pontot kapott, ezért Pintér Sándornak egy saját emberét kellett beáldoznia. Bővebben --->