A földgáz és az áram drasztikus áremelkedése miatt a Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) már tavaly ősszel felhívta a figyelmet a geotermikus energia előnyeire, így az energia- és árbiztonságra, a vidékfejlesztésben betöltött pozitív szerepére, arra, hogy ezt az energiatermelési módot csak kis mértékben befolyásolja az energiaárak elszabadulása - írja a 24.hu azt firtatva, mi lett a figyelemfelhívás eredménye.

Szita Gábor, az MGtE elnöke szerint a kormány geotermikus energiával kapcsolatos bejelentése úgy hangzik, mintha dinamikusan és magabiztosan egyengetnék a geotermikus energiahasznosítás útját, de erről szó sincs. Mivel csaknem négy évtizede dolgozik a szakmában, és majdnem húsz éve az egyesület elnöke, a kormányhatározat előtt mind az Agrárminisztérium, mind a TIM kikérte a véleményét.

Ehhez képest csalódást okozott neki a kormányhatározat, mert abban nincs semmi konkrétum. Azt hitte, hogy októberre már a fejlesztési célokat és az ahhoz szükséges eszközöket tartalmazó előterjesztéssel is elkészülnek.

A geotermia révén környezetbarát, alternatív energia biztosítható, ráadásul az egyéb megújuló energiaforrásokkal szemben egész évben, éjjel-nappal használható energiatermelésre. A kormány becslése szerint az évtized végére 1–1,5 milliárd köbméter földgáz felhasználást válthatná ki a geotermikus energia.

Szita ezzel egyetért, de abban is biztos, hogy ez 2030-ig biztosan nem fog megvalósulni. Ennek ugyanis körülbelül a 15–20 százalékánál tartunk most, az elmúlt hat évtized eredményeként.

Valami megindult

Minden lehetőséget ki kell használnunk, hogy az energetika terén is erősítsük hazánk önellátását, enyhítsük a hazánkra nehezedő nyomást, és a geotermikus energia minél szélesebb körű alkalmazásával hosszú távon megerősítsük Magyarország energiaszuverenitását – mondta a múlt héten Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke egy tévéműsorban, ahol azt is bejelentette, hogy létrehozzák a Magyar Geotermikus Klasztert.