Az elmúlt évben több mint nyolcvanmillió eurót fordított a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie a bécsi távhő dekarbonizálására és a hálózat bővítésére. Tízezer új ügyfél, 12,5 kilométernyi új vezeték és Európa legnagyobb hőszivattyúja az eredmény – közölte az osztrák főváros budapesti irodája.

A bővítéssel már több mint 1300 kilométeres vezetékhálózattal rendelkezik a bécsi távhő, ezzel Európa legjobbjai közé tartozik. A Wien Energie így már 460 ezer háztartást és nyolcezer üzleti ügyfelet lát el távhővel.

A cél az, hogy 2040-re Bécs és a távhőellátás is klímasemleges legyen, ezért tovább folytatják a távhőhálózat bővítését és dekarbonizálását.

A Wien Energie az elkövetkező években 50 millió eurót fordít arra, hogy négy kísérleti területen – Rossauban, a Gumpendorfer Straßén, az Aliiertenviertelben és a Huber-Blockban – kiépítse a távhőt és annyi tapasztalatot szerezzen a további bővítésekhez, valamint az alternatív fűtési megoldások kiépítésében, amennyit csak tud. Eközben folyamatosan bővítik a távhőhálózatot a sűrűn lakott belső kerületekben és az elkövetkező öt évben egymillárd eurót fordítanak arra, hogy függetlenné váljanak a földgáztól.

Jelenleg a bécsi távhő több mint fele földgázalapú kapcsolt energiatermelésből származik, egyharmada a hulladékégetésből, a maradék pedig biomasszából, valamint ipari hulladékhő, föld- és környezeti hő felhasználásából.

A Wien Energie egy olyan tarifarendszeren is dolgozik, amely arányosan tükrözi a megújuló energiaforrások felhasználását az energiamixben, ezzel kímélve a fogyasztók pénztárcáját.

Annak érdekében, hogy 2040-re sikerüljön elérni a kitűzött klímasemlegességet, nagy szerepet szánnak a hőszivattyúknak és a mélységi geotermiának. Ennek megfelelően tavaly decemberben üzembe helyezték Európa legnagyobb hőszivattyúját, amely a simmeringi szennyvíztisztító hulladékhőjét hasznosítja és az első fázisban 56 ezer háztartás ellátására elegendő távhőt termel.

A Wien Energie célja, hogy 2030-ra a bécsi távhőtermelés 20 százaléka a mélységi geotermiából származzon és mintegy 125 ezer háztartást lássanak el vele. A tervek szerint így 2040-re a hőszivattyúk és a mélységi geotermia adná a bécsi távhőtermelés 55 százalékát.