Ugyan évről évre egyre nő a fenntartható energiaforrások aránya, ugyanakkor akad néhány ország, ahogy lényegében már teljes egészében nélkülözhetik a fosszilis energiaforrásokat. Kettő közülük ráadásul európai.

A Zöld Pálya szerint ez annak köszönhető, hogy tavaly rekordmennyiségű szélenergiát telepítettek: a Globális Szélenergia Tanács (GWEC) ágazati szakmai szövetség legfrissebb jelentése szerint csak tavaly 116 gigawattnyi szélerőmű épült, 50 százalékkal több, mint az azt megelőző évben.

A szárazföldi és a tengeri szélerőművek tekintetében Kína az élenjáró, melyet az Egyesült Államok, Brazília és Németország követ. Hollandia rekordéven van túl, 2023-ban 3,8 gigawattal bővítette új tengeri szélenergia-kapacitását.

A jelentés szerint bár erősen koncentrálódik néhány nagy országra a szélenergia növekedése, másutt is rekordszintű növekedést mutattak ki: Afrikában és a Közel-Keleten például 1 gigawattal bővült a szélenergia-kapacitás, ami a 2022-es év háromszorosa.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) adatai alapján Albánia, Bhután, Etiópia, Izland, Nepál, Paraguay és a Kongói Demokratikus Köztársaság a villamosenergia 99,7 százalékát termeli meg geotermikus, víz-, nap-, vagy szélenergiából.

A Stanford Egyetem mérései szerint Norvégia hasonlóan jól teljesített, itt az energia 98,38 százaléka származik megújuló forrásból.

Döntött az EU: 2030-ig megduplázzák a megújuló energiaforrásokat

Ideiglenesen megállapodott az uniós tanács és parlament a megújuló energiaforrások részarányának megkétszerezéséről 2030-ig. Ezenkívül ágazatspecifikus célokat tűztek ki a közlekedésre, az iparra, az épületekre, valamint a távfűtésre és -hűtésre vonatkozóan. Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.