A devizahitellel rendelkező, legalább 30 napos késedelembe esett magyarországi adós háztartások 25 százaléka szerint a havi törlesztőrészlet 15 százalékos csökkenése elegendő lenne számukra ahhoz, hogy megszűnjenek törlesztési nehézségeik - derült ki az MNB 2014 augusztusában készített háztartási kérdőíves felméréséből, amelyről a jegybank a legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentésben számolt be.

Az összes válaszoló ötöde nem tudta megítélni, hogyan változna a helyzete ebben az esetben. Bár az MNB várakozása szerint a teljesítő adósoknál átlagosan 20-25 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet, a késedelembe esett ügyfeleknél ez jóval kisebb lehet a fennálló hátralékos tartozások miatt.

A felmérésben ara is rákérdeztek, hogy a teljesítő adósok mire fordítanák azt a többletet, melyet törlesztőrészletük 15 százalékos csökkenése okozna. Az eredmények alapján a devizahitelesek mintegy fele a rendelkezésre álló többletjövedelem minimum 80 százalékát fogyasztásra költené. A csak megtakarítók aránya pedig bő 20 százalék.

Mire költené a többletjövedelmet?

A felmérésben arról is kérdezték a devizahiteles válaszadókat, hogy amennyiben lehetőségük lenne kiváltani jelenlegi devizahitelüket fix törlesztésű forinthitelre, mennyi az a maximális fix törlesztőrészlet, amelynél élnének e lehetőséggel. A válaszadók mindössze 14 százaléka nem váltaná át ilyen konstrukcióra. A váltani szándékozók viszont jellemzően a korábbival egyező vagy kisebb törlesztőrészlet reményében váltanának. Mindezt az MNB úgy interpretálta, hogy a mostani, kompenzáció utáni átváltás kielégítő az adósok számára is.